BiH
81

Dodik: Biskup Komarica izjavama zatvara vrata normalizaciji odnosa

Piše: E. B.
Milorad Dodik (Foto: Klix.ba)
Milorad Dodik (Foto: Klix.ba)
Milorad Dodik je danas komentarisao izjavu banjalučkog biskupa Franje Komarice koji je na komemoraciji na Blajburškom polju u svom govoru izjednačio protjerivanje banjalučkih Hrvata sa žrtvama u Blajburgu.

"Osuđujem tu izjavu i ona ne doprinosi normalizaciji odnosa. Kao predsjednik RS-a mogu da vidim da se ovdašnja javnost još više negativno širi i u tom pogledu bilo bi korisno da pozovem gospodina biskupa da se ogradi i izvini zbog jedne takve izjave", rekao je Dodik.

On je istakao da se na ovaj način neće moći sarađivati sa biskupom Komaricom dok god, na način kako je izrekao, tretira Banju Luku.

"Bilo je dosta onih koji su govorili na ovu temu i postoje zakonske mogućnosti za određene procese vezano za netoleranciju i širenje mržnje, a prije svega neistina. Ipak, bilo bi najprimjerenije da sam biskup izađe u javnost i saopći da se izvinjava", istakao je predsjednik RS.

On je rekao da je biskup Komarica izjavu dao po svojoj proizvoljnom i ličnog osjećaja stvari i da to ne može biti javno upućeno Republici Srpskoj i Banjoj Luci i da u potpunosti odbacuje njegov pristup.

"Smatrajući da je u ranijem periodu sam biskup doprinosio razumijevanju i da su institucije vlasti RS-a pomagale u određenim aktivnostima koje je sam biskup predvodio, a jedna od njih je i obnavljanje crkve na Petrićevcu i pomoći vlade na održavanju katoličke gimnazije u Banjoj Luci, sa ovakvim izjavama sve to će se dovesti u pitanje", opomenuo je Dodik.