BiH
47

Komarica na udaru u Republici Srpskoj: Povrijedio je najtananije osjećaje Srba

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Banjalučki biskup Franjo Komarica postao je danas metom besprizornih napada niza političkih stranaka iz Republike Srpske i entitetskih dužnosnika kojima se ne sviđa njegova usporedba zločina u Bleiburgu s onima koju su nad Hrvatima počinjeni u Banjoj Luci tokom proteklog rata.

Nakon što ga je otvorenim pismom napao predsjednik entiteta RS Milorad Dodik, podsjećanje na ratne zločine i na progon i ubustva nesrba biskupu su zamjerili iz vladajućeg Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) te opozicione Partije demokratskog progresa (PDP).

Orkestriranim napadima pridružio se i gradonačelnik Banja Luke Slobodan Gavranović, piše Večernji.hr.

"U svoje i u ime gradske uprave najoštrije osuđujem jučerašnje izjave biskupa Franje Komarice u kojima uspoređuje Banju Luku s Bleiburgom pokušavajući na taj način opravdati svoj posjet Bleiburgu gdje je vodio vjerski obred onima koji su za vrijeme Drugog svjetskog rata po Banjoj Luci činili zvjerstva", stoji saopćenju gradonačelnika Gavranovića, koji je član Dodikova SNSD-a.

Banjalučki gradonačelnik drži da se zločini iz Drugog svjetskog rata nad Srbima nikako ne mogu uspoređivati s onim što se u BiH zbivalo od 1992. do 1995. godine.

Prema podacima Banjalučke biskupije s područja današnjeg RS-a prognano je više od 150 tisuća Hrvata i danas ih je ondje tek desetak hiljada, navodi Večernji.

Ignorirajući tu činjenicu iz Dodikova SNSD-a su čak zatražili da se biskup Komarica ispriča jer je "povrijedio najtananije osjećaje" Srba, a uz to je služio misu "dželatima srpskog naroda".

"SNSD najoštrije osuđuje izjavu biskupa banjalučkog Franje Komarice, ocjenjujući da nije riječ samo o nesmotrenom istupu jednog biskupa, već da je ta izjava kruna Komaričina dugogodišnjeg neodgovornog istupanja u političkoj javnosti", naveli su Dodikovi saradnici.

Opozicioni PDP je u sličnom stilu biskupa Komaricu gotovo proglasio simpatizerom ustaša.

"Isti taj biskup nikad nije osudio zločine koje je ustaška vojska predvođena katoličkim svećenicima počinila u banjalučkim selima Drakulić i Motike, u Donjoj Gradini, Jasenovcu, Golubnjači, Pagu, Gospiću ili pak Prebilovcima", naveli su u saopćenju iz te stranke.

Ustvrdili su pritom kako je Hrvatima prognanima s teritorija RS-a vraćena sva imovina oduzeta u ratu te su im "osigurani apsolutno svi uvjeti za povratak"

"Očevidno je da je izjava biskupa Komarice samo dio svjesne politike Katoličke crkve u BiH, kao nastavak neprimjerena obraćanja kardinala Vinka Puljića u pismu partijarhu srpskom Irineju", navode iz PDP-a čiji je počasni predsjednik član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić, a član najužeg vodstva ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak.

Mediji u RS-u svesrdno su poduprli napade na biskupa Komaricu citirajući različite političare, predstavnike nevladinih organizacija i komentatore.