BiH
80

Dodik: Biskup banjalučki nije povukao svoju izjavu, što je neophodno

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ocijenio je danas je dobro došlo žaljenje, ako ga je izrazio biskup banjalučki Franjo Komarica, ali da očigledno nije "povukao" svoju izjavu u kojoj je uporedio Banju Luku s Blajburgom.

"Ta izjava ostaje da zvoni u javnosti, u našoj svijesti, kao jedno nedolično ponašanje jednog biskupa", ustvrdio je Dodik novinarima u Banjoj Luci.

Ne može se, kaže, porediti Banja Luka i Blajburg, niti u bilo kojem pogledu, kako je rekao, izjednačavati.

Ističući da su, kao i Hrvati na nekom području, prognani i Srbi s određenih prostora, naveo je da žali za svim stradalim na ovim prostorima.

"Žao mi je zbog svih stradlih ljudi na ovim prostorima. Možda bi biskup mogao konačno da izrazi žaljenje za stradalim Srbima u Drakuliću i mnogim drugim mjestima. Ako nije, evo mu prilike da to uradi", dodao je entitetski predsjednik.

Smatra da je neophodno da i biskup banjalučki i svi drugi učine napore za, kako je rekao, dodatno razumijevanje među narodima te da se iz ove situacije „izađe bar na način da se stvari konsoliduju, a ne da nedovršene izjave ponovo budu predmet polemike“.

Biskup treba, dodao je, povući svoju izjavu o poređenju Banje Luke i Blajburga te reći da je to bila greška.

Dodik je još naveo i da suosjeća s biskupom Komaricom zbog stradanja Hrvata i svih drugih naroda, Bošnjaka, 12 banjalučkih beba i Srbima koji su stradali u prošlom ratu.

"Ali, spekulacije koje je iznio biskup su apsolutno nedolične i mislim da bi bilo primjereno da se dokraja ogradi od svoje izjave i da je povuče kao neosnovanu i netačnu. Onda bismo mogli da počnemo da vraćamo povjerenje", zaključio je entitetski predsjednik.

Biskup banjalučki Franjo Komarica saopćio je danas da mu nije bila namjera povrijediti niti živuće cijenjene sugrađane Srbe, niti žrtve srpskog naroda, iz vremena Drugog svjetskog rata, niti iz ovoga zadnjeg rata, kao ni ikoga od svih živućih, koji su pogođeni ratnim stradanjem najrođenijih i bližnjih.

"Moja metaforička usporedba moga rodnoga grada Banje Luke s "Bleiburgom" isključivo je trebala služiti sadašnjim aktualnim političarima – i u Republici Hrvatskoj i u entitetu Republika Srpska i u cijeloj Bosni i Hercegovini, pa i u Banjoj Luci – da konačno odlučnije zajednički započnu ispravljati tešku i dalekosežnu nepravdu mnogim mojim sugrađanima, sunarodnjacima i suvremenicima, koja se njima čini već dva i pol desetljeća, a za što veliku odgovornost nose brojni, još živući političari iz ratnih i poratnih godina", naveo je, između ostalog, mons.Komarica.