{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Dodatno stimulirati domaću potražnju

F
27.8.2010. u 13:14
0
2
Dodatno stimulirati domaću potražnju
0
Dodatno stimulirati domaću potražnju
Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Vahid Hećo primio je danas u Sarajevu predstavnika Misije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Khaleda Abdulkadera i razgovarao s njim o planovima za investiranje, proizvodnju, restrukturiranje i privatizaciju u oblastima koje se u portfelju ovog ministarstva, saopćeno je iz Vladinog Ureda za odnose s javnošću.
"Velike nade polažemo u energetski sektor koji može privući najviše stranih investicija. Za određene projekte već su osigurana sredstva", kazao je ministar Hećo, ističući da se u ovoj oblasti u narednih nekoliko godina očekuju investicije vrijedne više od šest milijardi eura.

Govoreći o nastavku privatizacije, ministar je gosta upoznao o Planu privatizacije koji je usvojila Vlada FBiH.

Kad je riječ o procesu restrukturiranja, to se prije svega odnosi na namjensku industriju i uspostavljanje Koncerna Elektroprivreda BiH, pojasnio je Hećo.

"MMF predviđa rast GDP-a u Bosni i Hercegovini od 0,5 posto, a da bi se taj rast još povećao, potrebno je dodatno stimulirati domaću potražnju", kazao je Abdulkader te istaknuo potrebu reforme korporativnog sektora u cjelini.

Kako je dodao, nakon okončanja posjete, misija MMF-a će dati određene preporuke da ekonomija naše zemlje ne bi previše ovisila o kretanjima na svjetskom tržištu.

Sastanku su prisustvovali i generalni direktor Elektroprivrede BiH Amer Jerlagić, izvršni direktor Elektroprivrede HZHB Ivica Čule te pomoćnik resornog ministra Hilmo Šehović.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: