{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Dodatno stimulirati domaću potražnju

F
27.8.2010. u 13:14
0
2
Dodatno stimulirati domaću potražnju
0
Dodatno stimulirati domaću potražnju
Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Vahid Hećo primio je danas u Sarajevu predstavnika Misije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Khaleda Abdulkadera i razgovarao s njim o planovima za investiranje, proizvodnju, restrukturiranje i privatizaciju u oblastima koje se u portfelju ovog ministarstva, saopćeno je iz Vladinog Ureda za odnose s javnošću.
"Velike nade polažemo u energetski sektor koji može privući najviše stranih investicija. Za određene projekte već su osigurana sredstva", kazao je ministar Hećo, ističući da se u ovoj oblasti u narednih nekoliko godina očekuju investicije vrijedne više od šest milijardi eura.

Govoreći o nastavku privatizacije, ministar je gosta upoznao o Planu privatizacije koji je usvojila Vlada FBiH.

Kad je riječ o procesu restrukturiranja, to se prije svega odnosi na namjensku industriju i uspostavljanje Koncerna Elektroprivreda BiH, pojasnio je Hećo.

"MMF predviđa rast GDP-a u Bosni i Hercegovini od 0,5 posto, a da bi se taj rast još povećao, potrebno je dodatno stimulirati domaću potražnju", kazao je Abdulkader te istaknuo potrebu reforme korporativnog sektora u cjelini.

Kako je dodao, nakon okončanja posjete, misija MMF-a će dati određene preporuke da ekonomija naše zemlje ne bi previše ovisila o kretanjima na svjetskom tržištu.

Sastanku su prisustvovali i generalni direktor Elektroprivrede BiH Amer Jerlagić, izvršni direktor Elektroprivrede HZHB Ivica Čule te pomoćnik resornog ministra Hilmo Šehović.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: