{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Razgovor o razvoju energetskog sektora u FBiH

F
15.7.2010. u 13:44
0
1
Razgovor o razvoju energetskog sektora u FBiH
0
Razgovor o razvoju energetskog sektora u FBiH
Vahid Hećo
Predviđanja Međunarodne agencije za energiju (IEA) govore da će u narednom desetljeću biti potrebno 50 posto više energije nego što je ima sada, tako da će potražnja svakako biti veća - kazao je ministru energije, rudarstva i industrije Federacije Bosne i Hercegovine Vahidu Heći direktor Regionalnog ureda Američkog ministarstva energetike sa sjedištem u Sofiji Riaz Awan.
Mnoge zemlje već rade na povećanju svojih energetskih potencijala, dodao je Awan tokom razgovora u Sarajevu.

U razgovoru o razvoju energetskog sektora u Federaciji BiH Hećo je informirao sugovornika o predstojećem investicionom ciklusu u energetskoj oblasti te izgradnji i modelima finasiranja 28 energetskih objekata koji su predviđeni Strategijom razvoja energetskog sektora u FBiH.

- Postoji veliko interesovanje međunarodnih kompanija za izgradnju ovih objekata i željeli bismo da i američke kompanije učestvuju u tome. Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije i dvije elektroprivrede otvoreni su za suradnju s kompanijama iz vaše zemlje - naglasio je Hećo.

Prema njegovim riječima, Bosna i Hercegovina je u velikoj prednosti kada je riječ o investiranju u ovu oblast, kako zbog nedovoljno iskorištenih potencijala tako i zbog svog strateškog položaja koji omogućava distribuciju električne energije u više pravaca.

- Siguran sam da će naše kompanije biti zainteresirane za objekte koje planirate graditi. To su kompanije koje donose kapital, nove tehnologije i vrše obuku - kazao je Awan, prenosi Ured za odnose s javnošću Vlade FBiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Ima li Hrvatska pravo graditi Pelješki most?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: