{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Razgovor o nastavljanju saradnje Vlade FBiH i EBRD-a

F
30.6.2010. u 17:28
0
0
Razgovor o nastavljanju saradnje Vlade FBiH i EBRD-a
0
Razgovor o nastavljanju saradnje Vlade FBiH i EBRD-a
Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Mustafa Mujezinović i federalni ministri Vahid Hećo i Nail Šećkanović razgovarali su danas s delegacijom Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), u kojoj su direktori i članovi upravnog odbora ove finansijske institucije iz više zemalja, saopćeno je iz Vlade FBiH.
Mujezinović je upoznao predstavnike EBRD-a s mjerama koje Vlada FBiH provodi za dobijanje četvrte i pete tranše kredita MMF-a i kredita Svjetske banke (WB).

Iznio je podatke o dosadašnjim reformama s ciljem stabilizacije ekonomskih prilika u FBiH te kazao da Vlada FBiH već ima pripremljene izuzetno vrijedne projekte, posebno u oblasti energetike i saobraćaja.

Ministar Šećkanović je istaknuo da je u sklopu Strategije razvoja saobraćajnog sektora planirano u narednih 20 godina izgraditi na području Federacije BiH 750 kilometara autoceste i brzih cesta, čija je ukupna vrijednost osam milijardi eura. Planirana je i rekonstrukcija željezničke infrastrukture i razvoj željezničkog saobraćaja.

Prema riječima ministra Heće, u sklopu razvoja energetskog sektora Vlada FBiH ima pripremljene strateške projekte vrijedne šest milijardi eura. Riječ je o planiranoj izgradnji po šest termo i vjetro elektrana te 16 hidrocentrala. Već je raspisan tender za blok Termoelektrane u Tuzli snage 450 megavata.

Za realizaciju ovih projekata neophodno je strateško partnerstvo, pri čemu nastavak saradnje s EBRD-om ima poseban značaj, rečeno je.

Predstavnici EBRD-a ocijenili su da dosadašnja uspješna saradnja s Vladom FBiH otvara mogućnosti za njen nastavak te su naglasili da će se zajednički razmotriti učešće EBRD-a u nekom od danas predstavljenih projekata.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: