biznis
0

"Hidrogradnja" se bori s općim nedostatkom poslova

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Vahid Hećo primio je danas delegaciju sarajevske "Hidrogradnje" s kojom je razgovarao o aktuelnoj situaciji u ovom preduzeću.

Direktor Semin Mašić upoznao je ministra o projektima na kojima trenutno radi „Hidrogradnja“, ali i ukazao na opći nedostak poslova. Posebno je istakao problem naplate potraživanja iz inostranstva te nemogućnosti da ovo preduzeće izmiri obaveze za penzijsko i invalidsko osiguranje prema radnicima.

Na sastanku je dogovoreno da se u roku od 15 dana napravi plan konsolidacije „Hidrogradnje“, da se imovina koja nije uključena u poslovne aktivnosti izdvoji iz preduzeća te da se dostavi prijedlog za njenu privatizaciju putem Agencije za privatizaciju u FBiH. Također, dogovoreno je da se u najkraćem roku raspiše konkurs za izvršne direktore ovog preduzeća.

Ministar Hećo je izrazio očekivanja da će se ovo preduzeće uključiti u predstojeću izgradnju elektroenergetskih i drugih infrastrukturnih objekata u našoj zemlji.

Današnjem sastanku prisustvovali su i direktor Agencije za privatizaciju u FBiH Enes Ganić, pomoćnik federalnog ministra Marinko Bošnjak, predsjednik i član Nadzornog odbora "Hidrogradnje" Emir Felić i Izmir Hadžiabdić, predsjednik Saveza samostalnih sindikata Ismet Bajramović i predsjednik Sindikata građevinskih radnika Šaban Kadirić, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.