BiH
121

Dobavljač hrane JU Djeca Sarajeva godinama bez dozvole opskrbljivao institucije BiH

Piše: A. Dž.
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Veterinarski inspektori KS danas su donijeli Rješenje kojim se kompaniji Gold Mignon iz Sarajeva zabranjuje obavljanje prometa namirnica životinjskog porijekla, jer je utvrđeno da ova kompanija za to nema dozvolu.

Inspektori su do ovog saznanja došli tokom inspekcijskog nadzora, a nakon što je došlo do masovnog trovanja hranom mališana koji pohađaju vrtiće JU Djeca Sarajeva.

Gold Mignon je naime dobavljač hrane ove institucije. I ne samo ove. Naime, kao što se može vidjeti u CIN-ovoj bazi podataka javnih nabavki, Gold Mignon je već godinama dobavljač brojnim institucijama.

Od 2010. do kraja 2014. sa 36 institucija sklopili su 118 ugovora ukupne vrijednosti 8.092.088 KM.

Ova kompanija je institucije godinama opskrbljivala različitim namirnicama i potrepštinama, od materijala za održavanje higijene, prehrambenih i proizvoda za ličnu higijenu, sokova, tjestenine, konzerviranog voća i povrća, ali i mesnim i mliječnim prerađevinama za šta nije imala dozvolu.

Tako je Zavod za zbrinjavanje mentalno invalidnih osoba Bakovići od Gold Mignona uzimao različite mesne prerađevine, JU Zavod za zdravstvenu zaštitu žena i materinstva KS mlijeko i sokove, JP BH Pošta mesne i mliječne prerađevine i ribu, Opća bolnica Prim. Dr. Abdulah Nakaš također prerađevine od mesa.

Gold Mignon je bio dobavljač i Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, Ministarstva pravde, Elektroprivrede, Službe za zajedničke poslove BiH, ali i brojnih drugih. Kompletnu listu možete pogledati ovdje.

Iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove danas je najavljeno da će protiv ove kompanije biti poduzete i prekršajne mjere u skladu sa Zakonom.