BiH
61

Dobavljač Gold Mignon uskoro nastavlja sa distribucijom proizvoda životinjskog porijekla?

Piše: E. F.
Kompanija Gold Mignon d.o.o. iz Sarajeva, koja dobavlja hranu i različite potrepštine brojnim javnim ustanovama u BiH, bi uskoro mogla nastaviti sa prometom namirnica životinjskog porijekla.

Naime, nakon masovnog trovanja hranom djece iz vrtića JU Djeca Sarajeva, Kantonalna veterinarska inspekcija izvršila je nadzor u objektu firme Gold Mignon d.o.o u Olimpijskoj ulici, dobavljaču i ove institucije.

Veterinarski inspektori utvrdili su da ova kompanija nije registrovana za promet namirnica životinjskog porijekla, te je izrečena zabrana skladištenja i distribucije takvih proizvoda.

No, kako su nam danas rekli u Kantonalnoj upravi za inspekcijske poslove KS, ta zabrana bit će na snazi samo do ispunjavanja zakonom propisanih uslova.

"U postupku usmjerenih inspekcijskih kontrola svih dobavljača hrane za JU Djeca Sarajeva, veterinarski inspektori su u timu sa sanitarnim inspektorima izvršili pregled i skladišnog prostora firme Gold Mignon d.o.o. u Općini Novi Grad. Inspekcijskim nadzorom je utvrđeno da kontrolisani objekat nije registrovan u skladu sa zakonima o veterinarstvu BiH i FBiH", kazala je za Klix.ba Vildana Bosno, portparolka Kantonalne uprave za inspekcijske poslove KS.

Naime, da bi se vršila trgovina proizvoda životinjskog porijekla, obavezno je registrovati objekte za skladištenje i distribuciju ovih proizvoda, kojima se može prenijeti zarazna bolest.

Dostavljaju hrane najosjetljivijoj kategoriji

Rješenje o ispunjavanju uslova za ovu vrstu djelatnosti u posebnom postupku izdaje Ministarstvo privrede KS na zahtjev pravnog lica. Nakon što nadležni organ provede zakonom predviđenu proceduru, u smislu kontrole ispunjavanja potrebnih uslova, donosi rješenje, upisuje u registar odobrenih objekata, kada mu se određuje veterinarski kontrolni broj.

Nakon obavljenog postupka doneseno rješenje po službenoj dužnosti se dostavlja i nadležnoj inspekciji, koja na osnovu toga pravi plan kontrole u odobrenim objektima.

Inače, Sabina Čudić, zastupnica Naše stranke u Skupštini, danas je tražila da se ovoj firmi zabrani distribucija hrane do daljnjeg jer se bavila poslovima za koje svakako nije ni registrirana, te je ovaj slučaj otvorio pitanje odgovornosti, kako za procedure dostavljanja i skladištenja, tako i za tenderske procedure izbora distributera.

"Moramo voditi računa o činjenici da Gold Mignon d.o.o. ne vrši dostavljanje hrane i drugih materijala samo prema JU 'Djeca Sarajevo', već taj posao prelazi osam miliona maraka te pokriva Zavod za zbrinjavanje osoba sa mentalnim invaliditetom Bakovići, Zavod za zdravstvenu zaštitu žena i materinstva KS, Opću bolnicu 'Prim. dr. Abdulah Nakaš', Klinički centar Univerziteta u Sarajevu, dakle pokriva opskrbu najosjetljivijih kategorija stanovništva", kazala je Čudić.

Nabavljali gume za dumper kamione

Gold Mignon je već godinama dobavljač hrane i različitih potrepština za 36 institucija BiH. Kao što se može vidjeti u CIN-ovoj bazi podataka javnih nabavki, od 2010. do kraja 2014. sklopili su 118 ugovora ukupne vrijednosti 8.092.088 KM.

Tako je Gold Mignon d.o.o. dobavljao sve i svašta, hranu, higijenske proizvode ali i kamionske gume.

Naime, za JP Elektroprivreda BiH ova firma je dobavljala gume za dumper kamione, a sklopili su tri ugovora sa JP Elektroprivreda BiH za koje su nabavili gume vrijedne više od milion KM.

Zavod za zbrinjavanje mentalno invalidnih osoba Bakovići od Gold Mignona uzimao je različite mesne prerađevine, JU Zavod za zdravstvenu zaštitu žena i materinstva KS mlijeko i sokove, JP BH Pošta mesne i mliječne prerađevine i ribu, Opća bolnica Prim. Dr. Abdulah Nakaš također prerađevine od mesa.