Komentari (36)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
ne jede pitu onaj ko ima vec onaj ko je navikao..
...dobro si...i meni plaho mila pita u obliku šnicle :) ...šniclovača takozvana :)
teletina ispod saca sa "salatom" od mijesane teletine :)
PRIKAŽI ODGOVORE (6)
Mandal kao i obično.Veze nema. Kod Hrvata svetom Jurju često se daje pridjev zeleni. Hrvatska narodna pjesma (npr. "Prešel je prešel pisani Vuzem, došel je došel Jura zeleni"), te mnogobrojne jurjevske običaje vezane su uz zelenilo i plodnost, osobito na sjeverozapadu Hrvatske. Tradicija slavljenja Jurjeva posebno je raširena u Turopolju. Kod Srba zove se Đurđevdan, kod Makedonaca Ѓурѓовден, kod Bugara Гергьовден, kod Ukrajinaca Юр'їв день, kod Bjelorusa Юр’я , kod Rusa Егорий Вешний. Kod Litvanaca zove se Jurginės. Ukratko, nije samo romski praznik, već spoj kršćanstva i paganstva , osoben, jer ga svi slave. I muslimani, pravoslavni, rimokatolici.
Đurđevdan je bio Slavenski praznik...
MIDHATU I EDINU DŽEKI SRETAN ĐURĐEVDAN
Danas je Đurđevdan, to je veliki dan za braću Rome i Srbe, samo oni to slave
praznik se zove Erdelezi ?
http://sh.wikipedia.org/wiki/Ederlezi_%28pesma%29
Uh, uvijek sam mislio da to znači "Dobro došli"
PRIKAŽI ODGOVORE (1)
predlazem da se vratite ovoj tradiciji valjanja po travi,pogotovo romkinje,licno bi prisustvovo otoj ceremoniji.Usput ako ima kakva ocuvana romkinja neka se osjeca slobodno javiti se.Happy jurjevday!
Rodbina i komšije kuroslavno-svetosavskog idola Emira Kusturice koji potiče s Crnog Vrha i u kojem je simbioza dva ciganska naroda u BiH - srbčadi i cigančadi, slave paganski Đurđevdan
...omere, j­ebogati...jel srBčad ili srPčad? :)
Omere, jesam ti rekao jučer da ne diraš tipkovnicu dok ne završiš večernju školu _ebo ga ti?
PRIKAŽI ODGOVORE (5)
Proljeće na moje rame slijeće Đurđevak zeleni, Đurđevak zeleni, Svima osim meni Drumovi odoše, a ja osta' Nema zvijezde danice, Nema zvijezde danice, Moje saputnice Hej, kome sada moja draga Na đurđevak miriše, Na đurđevak miriše, Meni nikad više. Evo zore, evo zore Bogu da se pomolim Evo zore, evo zore Hej, đurđevdan je A ja nisam S onom koju volim Njeno ime neka se spominje Svakog drugog dana, Svakog drugog dana, Osim đurđevdana
Što bi rekal komšinica Esma.. "Svi kukaju a svi auta vozaju..." Pravi urban hip-hop...
..."đurđevdanak, hajdučki sastanak"...