Komentari (276)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
Debilčad od malena.
Srpski jezik je samo istocna varijanta bosanskog jezika. Uzeli bosanski jezik i nazvali nekakvim srpskim ! Stotinama godina se krila ta cinjenice i srpski lingvisti su poricali bosanski jezik a koji su prisvojili i predili mu ime u srpsko-hrvatski, u Becu, 1850. Prvi RJECNIK bosanskog jezika napisao je Muhamed Hevai Uskufi 1631.godine, dakle 187 godina prije prvog srpskog rjecnika, Vuka Karadzica !
Dakle, prvi RJECNIK srpskog jezika napisao je Vuk Stefanović Karadzic 1818.godine. Srpski rjecnik je nastao tako sto je Vuk Karadzic doslovno prepisao bosanski rjecnik. Taj rjecnik Vuka Karadzica pisan je na ijekavici, i ono sto je zanimljivo zove se RJECNIK, a ne RECNIK kako danas Srbi izgovaraju!
PRIKAŽI ODGOVORE (3)
Uče i da Jugoslavija još postoji, da su pobijedili NATO i da su Bošnjaci držali Beograd u opsadi 4 godine ! 😎
Da im uzmu turcizme i bosanski jezik pa srbi ne bi mogli pricati nikako
A zamislite djecu u Hrvatskoj koja uče da su štokavski, čakavski i kajkavski jedan jezik.
To bi trebalo da se uči na časovima logike, a ne maternjeg jezika.
Потурице и унијати говоре Србским језиком. Хрватски језик је кајкавски а ви остали паћеници на вашу жалост сте отпали од Срба.
Прогуглај "Кајкавска ренесанса". За себе кажу да су Словенци, а да су Словенци Крањци. Да су Хрвати чакавци и да је пре сеоба Хрватска била иза Карловца и Петрове горе.
primitivizam i zaostalost .. tužno
Dokle to seže u PM.Samo me čudi kako nisu naveli Turski jezik iz kojeg su pokupili najviše riječi. Evo bit ću kulturan pa ću im napisati ćirilicom da razumiju. Запањује ме да нису навели турски језик са којег су покупили највише речи.
Pa da im se iz jezika izbace rijeci bosanskog i turskog porijekla, nebi mogli da pricaju. Zato hrvati uzurbano izmisljaju nove rijeci i rade budale od sebe. Bezrukavnik, mljevenici.... da sjedes na guzicu.
Za sve koji tvrde o prvom rječniku da je Bosansko turski/arapski iz 1631. - moram vas razočarati jer prvi rječnik Hrvatskog (Dalmatinskog) jezika je izdan 1595. u Veneciji od strane Fausta Vrančića, a 1599. Bartul Kašić izdaje drugi. Iako su i prije tih dijela postojali djelomični rječnici tek su ova djela bila sveobuhvatna dovoljno da se nazovu rječnicima.
Lahko je zaboraviti Fausta Vrančica i Bartola Ķačica jer su javili preko dva veka prije Vuka, a teritorij današnje BIH se tada nalazio u Osmanskom carstvu. Turci su vec tri stoljeca nakon Johannesa Gutemberga dozvolili moderne knjige.
Бошњаци настали 1974. године кад им је Тито дао нацију, дакле од тада је и језик "бошњачки", иако је смијешно причати и том ал добро. Хрватима да нису Вук Караџић и Ђуро Даничић учинили услугу данас би причали њемачки. Црногорски нећу коментарисати уопште сувишно је..
Tebe komentarisati je suviše smarno,ili želiš da napišem na ćirilici?!!?
Nije Tiiito dao nego vratio. I Tito je citao Nacertanije i štovao Iliju Garašanina, a cudim se da eto ti veliki patriota ne štuješ. Mozda ne štuješ ali znaš šta je pisao.
Svakakvim lažima uče dijecu u sjevernoj koreji
Najmanje 40% srpskih rijeci su turskog porijekla. Rijec Balkan, sastavljena je od dvije turske rijeci: Balle- sto znaci med i kan, sto znaci krv.
Ama i ja sam ucio da je neki Chirilo i Methodije i neka glagoljica predaca cirilici... A onda sam upoznao bosancicu i humsku plocu iz 8-9 vj. te skontao da je s nje skinuto nekoliko slova i napravljena je cirilica. Koja nema nista zajednicko sa onim hieroglifima iz 9vj. zvanim glagoljica.
Jadne Švabe kad dođu kod nas da rade za koju godinu!Moraće položit B1 kurs za tri jezika!😃🙈
Djeca u Srbiji uce ispravno!
Kako???
Srbi su poznati po tome da vole lagati
Pročitajte Povelju Kulina bana i biće vam jasno zašto ne postoji bosanski.