{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Djeca sa smetnjama u razvoju na treningu fudbalske reprezentacije SAD-a

F
12.8.2013. u 15:57
0
2
Djeca sa smetnjama u razvoju na treningu fudbalske reprezentacije SAD-a
0
Djeca sa smetnjama u razvoju na treningu fudbalske reprezentacije SAD-a
Foto: Arhiv/Klix.ba
Američki ambasador u BiH Patrick Moon prisustvovat će sutra zajedno s 40-ero djece sa smetnjama u razvoju, treningu fudbalske reprezentacije SAD-a na stadionu Koševo.
Učestvovanje djece na treningu dio je zajedničke USAID, UNICEF i EU kampanje "Govorimo o mogućnostima" za podizanje svijesti i razvijanje pozitivnih stavova unutar BiH društva o potrebama i inkluziji djece sa smetnjama u razvoju.

Osobe s invaliditetom su najugroženije grupe u BiH. Prosječan broj djece s posebnim potrebama u BiH je 30.000, a prema nekim ispitivanjima oko 6,5 posto djece između dvije i devet godina ima neki oblik invaliditeta.

Ova su djeca od ranog djetinjstva marginalizirana i većinom ostavljena da žive u institucijama.

UNICEF-ova analiza, napravljena prije zajedničke kampanje, pokazuje da trećina građana BiH osjeća "tugu" prema djeci sa smetnjama u razvoju. No, tuga i simpatije nije ono što je ovoj djeci potrebno.

Njima trebaju promjene stavova i prakse društva prema njima i njihovim porodicama.

Stoga je "Govorimo o mogućnostima" kampanja s ciljem podizanja svijesti, ali i mobiliziranja zajednice ka smanjenju predrasuda i stavova o djeci sa smetnjama u razvoju te drugim osobama s invaliditetom u BiH, saopćeno je iz USAID-a.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: