BiH
2

Dječija kolona krenula prema Skenderiji: Svako dijete ima pravo na obrazovanje

FENA
Foto: N. G./Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Kolona djece iz cijele Bosne i Hercegovine je šetnjom "Marš za prava djece na obrazovanje“, sa Trga oslobođenja-Alija Izetbegović krenula prema sarajevskoj Skenderiji sa porukom da svako dijete ima pravo na odgovarajući pristup obrazovanju, bez ikakvih prepreka i bilo kakve diskriminacije.

Priređena je velika zabava na kojoj učestvuju djeca iz čitave Bosne i Hercegovine, svih nacionalnosti i različitih mogućnosti, u cilju promocije prava na obrazovanje djece iz najugroženijih socijalnih grupa, a šetnja promovira toleranciju, fer i ravnopravan pristup obrazovanju za sve, pogotovu djecu iz najugroženijih socijalnih grupa.

"Marš za prava djece na obrazovanje“ je predvodio direktor USAID-a u BiH David Barth, kapiten košarkaške reprezentacije BiH i NBA igrač Mirza Teletović, načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić, federalni ministar obrazovanja i nauke Damir Mašić, brojni sportski i kutlurni radnici, roditelji, građani.

"Ovoj djeci treba dati mogućnost, i treba im dati nadu. Današnja poruka je da djeca trebaju imati jednake i kvalitetne mogućnosti u životu, pravo na školu, zdravstveno osiguranje, kvalitetne nastavnike, posebno djeca sa posebnim potrebama. Pored toga, trebamo im dati uzore, kao što su ovi košarkaši danas, a i njihovi roditelji im trebaju biti uzori", kazao je u izjavi za Fenu direktor USAID-a u BiH, David Barth.

U Skenderiji će biti odigrana revijalna utakmica između sadašnje BiH reprezentacije, predvođene NBA igračem Mirzom Teletovićem, i reprezentacije BiH iz 1993. godine, pojačane mladim košarkaškim nadama.

"Ovdje sam da podržim našu djecu Bosne i Hercegovine, našu mladost. Poruka mladima je da se treba boriti, jest da je teška situacija u BiH, ali postoje mogućnosti se i može uspjeti, to dokazuju generacije koje su igrale 1993., generacije koje igraju sada na Evropskom prvenstvu i generacije koje će igrati", kazao je u izjavi za Fenu Teletović.

Također se i načelnik Hadžibajrić pridružio mališanima jer, kako kaže, kada se radi o djeci sa posebnim potrebama institucije i društvena zajednica se moraju maksimalno uključiti u pomoć toj djeci.

"Trebamo raditi na sistemskom rješavanju takvih problema, a ako se ne možemo dogovoriti da na državnom nivou donesemo zakon, onda možemo na federalnom nivou", kazao je on.

Za primjer je uzeo "Mjedenicu“ Zavod za specijalno obrazovanje i odgoj djece u Sarajevu, u kojem borave djeca iz čitave BiH, jer "kada su djeca u pitanju tu politika nema granica“.

"Sama činjenica da su ovdje djeca iz cijele BiH i dječijih sela, govori više od bilo kojih riječi. Djeca se od najranijeg uzrasta vezuju za sport, razvijaju patriotizam, ovo je super aktivnost vezana za početak školske godine, a roditeljima koji su u socijalnoj potrebi ovo je velika pomoć", kazao je ministar Mašić u izjavi za Fenu.

Istakao je da je Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke za nabavku besplatnih udžbenika izdvojilo 600.000 KM za djecu iz socijalno ugroženih porodica.

Ulaz je u Skenderiji je besplatan, a posjetitelji utakmice će moći donirati sredstva za pomoć obrazovanju djece u BiH.

U organizaciji USAID-a i Košarkaškog saveza BiH na Trgu oslobođenja – Alija Izetbegović danas je organiziran Dječiji karneval i revijalna košarkaška utakmica, dan pred početak nove školske godine i pred odlazak BiH Reprezentacije na Evropsko prvenstvo u Sloveniju.