S lopatama u rukama
1.2k

Djeca oboljela od raka simbolično ozvaničila početak izgradnje Roditeljske kuće u Tuzli

A. K.
Mališani su simbolično ozvaničili početak izgradnje Roditeljske kuće (Foto: A. K./Klix.ba)
Mališani su simbolično ozvaničili početak izgradnje Roditeljske kuće (Foto: A. K./Klix.ba)
Simboličnim uzimanjem lopata u ruke danas je zvanično počela izgradnja Roditeljske kuće u Tuzli, koja je namijenjena za smještaj mališana koji su u procesu liječenja od raka i njihovih roditelja.

Nakon dužeg vremenskog perioda konačno su se stekli uslovi za izgradnju Roditeljske kuće koja će se nalaziti u kompleksu Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli, tačnije neposrednoj blizini Klinike za dječije bolesti.

Vrijednost projekta je 800 hiljada konvertibilnih maraka, a završetak radova i otvaranje kuće planirani su za kraj ove godine. Objekt površine 400 kvadratnih metara moći će primiti pet porodica s područja Tuzlanskog kantona, Brčko distrikta i dijelova Republike Srpske.

"Očekujemo da ćemo ovim projektom pomjeriti standarde prema onima kakvi su u razvijenim zapadnim zemljama te da ćemo olakšati djeci i roditeljima jer je rak bolest cijele porodice, a ne samo pojedinca", kazao je Fikret Kubat, direktor Udruženja "Srce za djecu oboljelu od raka".

Fikret Kubat (Foto: A. K./Klix.ba)
Fikret Kubat (Foto: A. K./Klix.ba)

Jedanaestogodišnjem Dinu Smajiću iz Banovićima u aprilu prošle godine dijagnosticiran je non-Hodgkin limfoma. Dugotrajni proces liječenja odvija se u Klinici za dječije bolesti u Tuzli, a njegova majka Vanja Smajić ističe da će Roditeljska kuća biti od velikog značaja.

"Kuća znači veoma mnogo jer roditelji imaju mogućnost izlaska iz bolničke monotonije koje je prisutno. Kroz dosadašnji period porodično smo se svi skupa borili, a psihički smo se borili sami sa sobom. Imali smo podršku psihologa, ali ključ u svemu je kako ćete se sami sa sobom izboriti", navodi Smajić koja je sa sinom u prvom ciklusu terapija u bolnici provela čak 82 dana, bez bilo kakvog fizičkog kontakta sa vanjskom okolinom.

Vanja Smajić (Foto: A. K./Klix.ba)
Vanja Smajić (Foto: A. K./Klix.ba)

Novac za izgradnju Roditeljske kuće u Tuzli osigurala je Vlada Kuvajta, a posredstvom Vakufske direkcije Islamske zajednice u BiH. Također, Muftijstvo tuzlansko doniralo je 30 hiljada KM, dok je Katonalna vlada sa 50 hiljada maraka omogućila pripremne radove za realizaciju projekta.

"Naša je sveta obaveza da slavimo život. Izgradnjom ovog objekta mi slavimo život, svrstavamo se među one koji svakodnevno doprinose da životi ovih mladih heroja, odnosno djece oboljele od raka, traju duže. Drago mi je da da Tuzlanski kanton ovim pokazuje svoju otvorenost i privrženost životu", kazao je premijer Tuzlanskog kantona Kadrija Hodžić.

Kadrija Hodžić (Foto: A. K./Klix.ba)
Kadrija Hodžić (Foto: A. K./Klix.ba)

U Tuzlanskom kantonu godišnje se u prosjeku otkrije 15 djece s nekim od oblika karcinoma. Na Odjeljenju hematologije i onkologije Klinike za dječije bolesti Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli trenutno se na liječenju nalazi 11 mališana.

"Liječenje djece s malignom bolesti je vrlo kompleksno, zahtjevno i za sada smo zadovoljni svojim rezultatima. Postotak izlječenja zavisi od vrste bolesti, a naprimjer akutne leukemije kod djece su od 85 do 90 posto izlječive, kao i Hodgkin limfoma, dok je kod non-Hodgkin limfoma postotak nešto manji. Kada je riječ o tumorima mozga, oni su još uvijek oni koji se teže liječe, odnosno ono je okvirno 50 posto", navela je šefica Odjeljenja za onkologiju i hematologiju Klinike za dječije bolesti prim.dr. Amila Latifagić.

Amila Latifagić (Foto: A. K./Klix.ba)
Amila Latifagić (Foto: A. K./Klix.ba)

Finansiranje funkcionisanja Roditeljske kuće u Tuzli još uvijek nije decidno utvrđeno, ali jedan od planova je da se posredstvom raznih grantova omoguće sredstva. Jedna od ideja je da novac osiguraju i Kantonalna vlada te općine, odnosno gradovi iz Tuzlanskog kantona.