{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Đapo: U Brčkom se gradi model održiv za sva tri naroda

F
17.5.2012. u 13:28
0
0
Đapo: U Brčkom se gradi model održiv za sva tri naroda
0
Đapo: U Brčkom se gradi model održiv za sva tri naroda
Mirsad Đapo (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
"Daljnji status supervizije, arbitražnog tribunala i budućnost Brčko Distrikta", bila je tema o kojoj je danas govorio Mirsad Đapo, potpredsjednik Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine i nekadašnji gradonačelnik Brčko Distrikta.
Đapo je iznio niz neriješenih problema s kojima se Brčko Distrikt susreće, kao što je neizvjesna finansijska budućnost, opskrba električnom energijom, pitanje Luke Brčko, predstavljanje u institucijama BiH, infrastruktura.

Naglasio je da ova pitanja moraju biti riješena prije razmatranja odluke o okončanju režima supervizije i podsjetio kako ipak ne treba zaboraviti da je Brčko bio najsloženiji problem u Dejtonu koji je riješen arbitražnom odlukom.

"Brčko Distrikt je danas mjesto gdje se gradi sasvim drugačiji model, održiv za sva tri naroda i gdje sva tri naroda ostvaruju punu ravnopravnost“, istakao je Đapo.

Potvrdio je da je budućnost Brčko Distrikta sasvim izvjesna u Bosni i Hercegovini, ali u saradnji s entitetima i funkcioniranju institucija države BiH.

Stoga je, rekao je Đapo, neophodno donijeti zakon o Brčko Distriktu BiH kojim bi trajno bila regulirana sva neriješena otvorena pitanja.

„Supervizija za Brčko Distrikt mora i dalje ostati kao garant opstojnosti Distrikta“, bio je kategoričan Đapo i dodao da će SDPBiH i dalje davati punu podršku građanima, jer ima i brigu i obavezu prema njima.

Parlament Federacije Bosne i Hercegovine donio je u srijedu Deklaraciju o nepostojanju uvjeta za ukidanje režima supervizije za Distrikt Brčko BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: