BiH
0

Đapo: U Brčkom se gradi model održiv za sva tri naroda

FENA
Mirsad Đapo (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Mirsad Đapo (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
"Daljnji status supervizije, arbitražnog tribunala i budućnost Brčko Distrikta", bila je tema o kojoj je danas govorio Mirsad Đapo, potpredsjednik Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine i nekadašnji gradonačelnik Brčko Distrikta.

Đapo je iznio niz neriješenih problema s kojima se Brčko Distrikt susreće, kao što je neizvjesna finansijska budućnost, opskrba električnom energijom, pitanje Luke Brčko, predstavljanje u institucijama BiH, infrastruktura.

Naglasio je da ova pitanja moraju biti riješena prije razmatranja odluke o okončanju režima supervizije i podsjetio kako ipak ne treba zaboraviti da je Brčko bio najsloženiji problem u Dejtonu koji je riješen arbitražnom odlukom.

"Brčko Distrikt je danas mjesto gdje se gradi sasvim drugačiji model, održiv za sva tri naroda i gdje sva tri naroda ostvaruju punu ravnopravnost“, istakao je Đapo.

Potvrdio je da je budućnost Brčko Distrikta sasvim izvjesna u Bosni i Hercegovini, ali u saradnji s entitetima i funkcioniranju institucija države BiH.

Stoga je, rekao je Đapo, neophodno donijeti zakon o Brčko Distriktu BiH kojim bi trajno bila regulirana sva neriješena otvorena pitanja.

„Supervizija za Brčko Distrikt mora i dalje ostati kao garant opstojnosti Distrikta“, bio je kategoričan Đapo i dodao da će SDPBiH i dalje davati punu podršku građanima, jer ima i brigu i obavezu prema njima.

Parlament Federacije Bosne i Hercegovine donio je u srijedu Deklaraciju o nepostojanju uvjeta za ukidanje režima supervizije za Distrikt Brčko BiH.