{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Đapo: Bitno je da su sačuvane nadležosti supervizora Brčkog

F
29.5.2012. u 16:54
0
1
Đapo: Bitno je da su sačuvane nadležosti supervizora Brčkog
0
Đapo: Bitno je da su sačuvane nadležosti supervizora Brčkog
Mirsad Đapo (Foto: Feđa Krvavac/Arhiv/Klix.ba)
Mirsad Đapo, potpredsjednik SDPBiH, na konferenciji za novinare SDP-a za Brčko Distrikt, kazao je da SDPBiH snažno podržava superviziju i Tribunal, kao i deklaracije koje je donijela federalna skupština, da je odluka PIC-a dobro kompromisno rješenje, ali da bi bili sretniji da su supervizor i Ured OHR-a ostali u punom kapacitetu do implementacije rezultata lokalnih izbora.
"Ali i na ovaj način su nadležnosti supervizora sačuvane i to je za nas veoma bitno, jer je politička situacija u kojoj se nalazimo nestabilna. Vlada RS-a je donijela odluku o brisanju entitetske linije, ali Skupština RS-a nikada nije prihvatila konačnu Arbitražnu odluku, rezolucijom je negirala, a trenutno niti ima hrabrosti da izrazi političku volju da stoji čvrsto iza konačne Arbitražne odluke, što je za nas još faktor koji ukazuje da je potreban Tribunal i supervizija", dodao je Đapo.

Posebno je naglasio da je potrebno donijeti državni zakon o Brčko Distriktu BiH, koji bi zaštitio Distrikt, osigurao mu fiskalnu i finansijsku stabilnost, te predstavljanje Distrikta, te da će SDP istrajavati da se ovaj zakon donese dok traje Tribunal i supervizija ima nadležnosti, kako bi Distrikt bio temelj države BiH i temelj izgradnje budućnosti.

Esad Atić, predsjednik organizacije SDP-a BiH za Brčko Distrikt je naglasio da su svjesni da će jednom u budućnosti doći do zatvaranja supervizije u Brčkom, ali da kako je kazao “građani ne treba da se brinu jer i kada ode supervizija ostat će SDP u Distriktu".

Na konferenciji, na dnevnom redu osim stavova čelnika SDP-a o odluci PIC-a vezano za superviziju, bila je i tačka o aktuelnoj političkoj situaciji, o čemu je Atić kazao da se u SDP- u Brčko vode intenzivne aktivnosti za pripremu za predstojeće izbore u oktobru.

"U tom smislu formirali smo izborni štab, radimo na aktivaciji članstva na terenu, proveli smo aktivnost kandidiranja naših članova iz osnovnih organizacija za liste za lokalne izbore, u toku je aktivnost na formiranju cjelokupne liste, s tim da smo donijeli odluku o nosiocu liste, a pri kraju je i izrada izbornog programa SDP-a za lokalne izbore", kazao je Atić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: