{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Đapo: Ohrabrenje je što ovlaštenja supervizora za Brčko ostaju

F
23.5.2012. u 22:14
4
14
Đapo: Ohrabrenje je što ovlaštenja supervizora za Brčko ostaju
4
Đapo: Ohrabrenje je što ovlaštenja supervizora za Brčko ostaju
Mirsad Đapo (Foto: Feđa Krvavac/Arhiv/Klix.ba)
Potpredsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) BiH i sudionik arbitražnih postupaka za Brčko Distrikt Mirsad Đapo kazao je večeras Feni da odluka Upravnog odbora Vijeća za provođenje mira (PIC) o zamrzavanju nadležnosti supervizora za Brčko očigledno znači kompromis, te da je ohrabrenje što njegova ovlaštenja ostaju.
On ističe da su tim kompromisom na neki način zadovoljeni interesi svih strana, oba entiteta. Naglašava da ta vrsta kompromisa ostavlja mogućnost da se sve nadležnosti koje ima supervizor i Arbitražni tribunal i dalje mogu aktivirati i upotrijebiti.

To je, kaže Đapo, na neki način, ohrabrenje ali "kompromis nije i ono što smo očekivali".

"Mislim da bi međunarodna zajednica, a mi ćemo to podržavati, trebala sa akterima u oba entiteta i državnim institucijama osigurati uvjete za usvajanje zakona o Distriktu prije ukidanja supervizije i prije prestanka rada Tribunala," navodi on.

Dodaje da bi taj zakon trebalo da riješi sva otvorena pitanja poput finansijske odnosno fiskalne stabilnosti Distrikta ili ona vezana za isporuku električne energije, luku i druga pitanja.

"Ovo kompromisno rješenje i dalje ćemo analizirati. Bitan dio onoga što mi tražimo je zadovoljen, ali i dalje sam uvjeren da je supervizija trebala ostati bar do implementacije rezultata lokalnih izbora za Brčko", kazao je Đapo.

Mirsad Đapo obavljao je funkciju gradonačelnika i predsjednika Skupštine Brčkog, a sudjelovao je u svim arbitražnim postupcima za Brčko.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: