BiH
0

Đapo: Prekršene procedure u izboru sudija Ustavnog suda RS-a

FENA
Mirsad Đapo
Mirsad Đapo
Klub Bošnjaka u Vijeću naroda Republike Srpske nije želio da učestvuje u današnjem davanju saglasnost na izbor novih pet Sudija Ustavnog suda RS-a, ukazujući na kršenje procedura u tom postupku, ali i samog poslovnika o radu te najviše pravosudne istitucije.

„Nismo željeli učestvovati u današnjem odlučivanju na način da se ne poštuje Ustav RS-a i procedura koja je propisana“, kazao je u izjavi novinarima potpredsjedavjući Vijeća naroda RS-a i član Kluba Bošnjaka Mirsad Đapo, nakon što su delegati Kluba Bošnjaka napustili sjednicu i nisu glasali za izbor novih pet sudija Ustavnog suda RS-a, koji su i pored toga dobili većinu na Vijeću i stupit će na dužnost nakon što za to saglasnost dobiju i u Narodnoj skupštini RS-a.

Nove sudije Ustavnog suda RS-a bit će Snježana Savić, Milenko Arapović, Zoran Lipovac, Džerard Selman i Amor Bukić, kako ih je i predložio predsjednik RS-a Milorad Dodik, nakon što je postupak vodilo Visoko sudsko i tužilačko vijeće.

Đapo je potvrdio da Vijeće ravnopravno učestvuje u davanju saglasnosti na izbor sudija, kao i Narodna skupština, ali da su tim dvjema institucijama dostavljene potpuno različite odluke.

„Postojala je jedna potpuna konfuzija i u Komisiji za izbor i imenovanje i sve upućuje na to da danas nije bilo uslova za izjašnjavanje o sudijama i predsjedniku Ustavnog suda RS“, naglasio je Đapo i dodao da će se zbog kršenja ovih procedura obratiti Ustavnom sudu RS-a.

On je kazao da je dosadašnji predsjednik Ustavnog suda Mirko Zovko upozorio na kršenje, kako je rekao, procedura i na povredu Ustava RS-a.

Đapo je dodao da glasanjem na sjednici Vijeća naroda nisu željeli da daju legitimitet takvim rješenjima.

„Nažalost, nismo uvaženi od ostalih u Vijeću“, dodao je on.

Šta je rukovodilo ostale delegate da ipak glasaju za izbor novih sudija, nije želio da komentira.

Narodna skupština RS-a sutra će zasjedati, a na dnevnom redu je i izbor novih sudija Ustavnog suda RS-a.

Ukoliko dobiju saglasnost, nakon što polože zakletvu, mogu i preuzeti dužnost.