BiH
0

Đapo: Istrajat ćemo na razmatranju izbora novih sudija Ustavnog suda RS-a

FENA
Potpredsjedavajući Vijeća naroda Republike Srpske Mirsad Đapo ponavio je da za Klub Bošnjaka izbor predsjednika i sudija Ustavnog suda RS-a nije proveden u skladu sa Ustavom i poslovnikom Vijeća naroda RS, već u skladu s političkom voljom parlamentarne većine u RS-u.

Očito je da je, nakon izbora novih sudija i posebno predsjednika Ustavnog suda Republike Srpske Džerarda Selmana, nad ovom najvišom pravosudnom institucijom ostala da lebdi duboka sjena sumnji proceduralnog i suštinskog karaktera i već sada je jasno da će budući rad i odluke ovog instituta biti pod budnom paskom političke javnosti.

"Istrajat ćemo na inicijativi da se taj postupak razmotri, imajući u vidu poštivanje zakonom i ustavnom predviđenih procedura, i takav zahtjev smo uputili odmah nakon sjednice Vijeća naroda na razmatranje u kontekstu Zakona o Ustavnom sudu RS-a“, uvjerava Đapo u razgovoru za Fenu i pojašnjava da je to bio i razlog da Klub Bošnjaka napusti zasjedanje i ne glasa o predloženim kandidatima na sjednici Vijeća naroda.

U prilog ovoj inicijativi Đapo navodi argumetaciju da se Vijeće naroda, sasvim suprotno dosadašnjoj praksi, o izboru sudija Ustavnog suda izjasnilo prije Narodne skupštine RS-a, a i opozicija je izašla sa stavom da se ovakvim izborom Ustavni sud RS-a pretvorio u „klub SNSD-a“ budući da su neki od sudija do samog izbora bili članovi te stranke.

„Nismo htjeli učestovati u radu mimo poslovnika Vijeća naroda, čiji član 10. kaže da mi biramo sudije, a ne predsjednika Ustavnog suda, jer to Ustav RS ni u jednom svom članu ne spominje“, pojašnjava Đapo, uz ocjenu da je sve što se dešavalo s izborom sudija i predsjednika Ustavnog suda RS-a očigledno bilo u namjeri pripreme i nametanja drugačijeg rješenja.

„To je jedna procedura koja je, u ovom političkom ambijentu u RS-u, bila u funkciji izabora sudija po političkoj volji parlamentarne većine. Takav način izbora i buduće aktivnosti ne daju nadu da njihov rad može biti profesionalan, objektivan i neutralan, jer su očigledno izabrani na fonu političkih ambicija parlamentarne većine“, navodi potpredsjedavajući Vijeća naroda RS-a i delegat Kluba Bošnjaka.

U raspravi koja je prethodila njihovom izboru Đapo je postavio i pitanje kako je moguće da isti kandidat od pravosudne komisije dobije ocjenu „pet“ za funkciju predsjednika, a za funkciju sudije od iste institucije ocjenu „četiri“.

„To nikada u životu nisam vidio. Da je obrnuto, pa da nekako to i prihvatimo, ali ovo je apsurd koji je neprihvatljiv“, ilustruje neke detalje izborne procedure Mirsad Đapo.

Upravo zbog ovakve konstelacije odnosa na relaciji centri političke moći - Ustavni sud RS-a on zadržava značajnu dozu skepticizma i u kontekstu podnesene inicijative da se razmotri ovakav izbor sudija Ustavnog suda RS-a, uz nevjericu da će ta najvišta pravosudna institucija odgovoriti na njihov zahtjev.

Ovakva uzdržanost oslanja se i na dosadašnje iskustvo jer neki od ranijih zahtjeva Kluba Bošnjaka još nisu došli na dnevni red.

„Bojim se da će i s ovom biti isti slučaj, ali mi ćemo istrajati. Moraju nam, kad-tad, predočiti odluku da li je ova procedura provedena u skladu s Ustavom RS-a i poslovnikom Vijeća naroda“, naglašava Đapo u razgovoru za Fenu.

Klub Bošnjaka je još ranije podnio zahtjev za ocjenu ustavnosti Poslovnika Ustavnog suda RS-a, jer smatraju da ni taj dokument nije u skladu s odredbama entitetskog ustava, ali nisu do danas dobili zvanično tumačenje.

„Sve to ne daje optimizam da će Ustavni sud, posebno u svjetlu ovakvog izbora, efikasno i dosljedno raditi na primjeni zaštite ustavnosti i zakonitosti“, smatra Đapo.

U prilog ovoj tezi on navodi kao ilustraciju i prvi istup novoizabranog predsjednika Ustavnog suda RS-a Džerarda Selmana u kojem je rekao da je potrebno donijeti novi Ustav RS.

„To je neprimjerena izjava ako se ima u vidu ko je nadležan za tu oblast. Selman se, vjerovatno, i kada je tu izjavu dao i dalje ponašao kao ministar pravde vladajuće sranke“, opaska je potpredsjedavajućeg Vijeća naroda Republike Srpske.

On kaže da prilikom nedavnog neuspjelog usvajanja amandmana na Ustav RS-a, nažalost, nije bilo dovoljno sluha kod delegata iz reda bošnjačkog naroda iz SDA.

„Pošto su bili u vlasti sa SNSD-om, oni su tri godine pregovarali o tim amandmanima. O većini su postigli konsenzus, ali su ih odbili kod glasanja. Mi (delagati SDP-a) smo imali primjedbe na devet amandmana, ali smo bili spremni da prihvatimo one koji se posebno odnose na evropski put RS-a u okviru BiH. To što delegati iz SDA nisu bili spremni da ih podrže stvar je ukupnog ambijenta i načina na koji se SDA u posljednje vrijeme ponaša“, kaže Đapo i dodaje da zbog toga ne stoji generalizacija da su Bošnjaci odbacili amandmane na Ustav RS-a, jer je bila očigledna spremnost da SDP-ovi delegati prihvate sve amandmane vezane za evropski put BiH, a time i RS kao njenog entiteta.

„I ja, s pozicije koju obavljam, ali i SDP, kada je u pitanju Ustav RS-a, očekujemo bolja rješenja u novom ustavu RS-a, posebno kada je riječ o ravnopravnosti naroda i statusu gradova, ali ne vjerujem da će biti političke volje da se o tome postigne dogovor, posebno zbog toga što se i ova priča koristi u predizborne svrhe, a bez realne političke osnove. U ambijentu u kojem ne možemo provesti ni promjene Ustava BiH, mislim da je priča o novom ustavu RS-a u ovom trenutku preuranjena. Spremni smo da u tom učestvujemo, ali i da na veoma ozbiljan način postavimo pitanja vezano da Vijeće naroda, ravnopravnost sva tri naroda, status gradova“, rekao je potpredsjedavajući Vijeća naroda RS-a Mirsad Đapo u razgovoru za Fenu.