Klub Bošnjaka u VNRS-a
0

"Diskriminirani predstavnici jednog naroda"

FENA
Bez Bošnjaka na ključnim institucijama: VNRS
Bez Bošnjaka na ključnim institucijama: VNRS
Klub Bošnjaka u Vijeću naroda RS-a upozorio je danas da se vrši diskriminacija predstavnika tog naroda u RS-u, da je povrijeđen vitalni nacionalni interes i odredbe Ustava, jer niko od Bošnjaka nije imenovan na ključne funkcije u RS-u.

Potpredsjednik bošnjačkog kluba Mujo Hadžiomerović ukazao je u izjavi novinarima i da se radi o temeljnim ustavnim normama i ustavnom uređenju RS-a, koje nije ispoštovano.

Stav Kluba Bošnjaka je da Vijeće naroda RS-a nije konstituirano na Pravilnikom predviđen način te da nije ispoštovana odluka o zastupljenosti konstitutivnih naroda, jer trenutno nijednu od šest funkcija na koja se vrše imenovanja u RS-u ne zauzimaju Bošnjaci, iako je po Ustavu predviđeno da se ravnopravno dijele između konstitutivnih naroda.

Treba podsjetiti da je 27. decembra, bez prisustva bošnjačkih delegata, održana sjednica Vijeća naroda, koje je po tvrdnji njenog tada izabranog predsjedavajućeg Momira Malića konstituirano.

“Vijeće naroda, koje nije još uvijek konstituirano, shodno važećim odredbama Ustava i Poslovnika o radu Vijeća”, rekao je Hadžiomerović uoči sjednice tog zakonodavnog tijela koja je ipak zakazana i na kojoj treba da se razmatra veto Bošnjaka na izbor premijera i nove entitetske vlade.

Hadžiomerović je naglasio da Klub Bošnjaka nastavlja sa svojim radom i odlučivat će o svim pitanjima iz svog djelokruga, koristeći sva raspoloživa pravna i politička sredstva.