|

"Još se možemo dogovoriti u vezi s Vijećem naroda RS"

"Još se možemo dogovoriti u vezi s Vijećem naroda RS"
0
F
FENA
4.1.2011. u 16:54
2
komentara
0

dijeljenja
"Još se možemo dogovoriti u vezi s Vijećem naroda RS" Foto: Mirsad Đapo
Delegat Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS-a Mirsad Đapo smatra da još uvijek ima vremena da se iznađe političko rješenje kada je u pitanju izbor rukovodstva Vijeća naroda RS-a.
On je pojasnio da je zbog činjenice da nijedna od funkcija na koje su vršena imenovanja nije pripala Bošnjacima danas pokrenuto pitanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa na izbor premijera i nove Vlade RS-a.

Đapo je kazao da i Ustav RS-a “svako tumači kako hoće”, te stoga ističe da je “štetna izjava” predsjednika Ustavnog suda RS-a Mirko Zovke “da bi eventualno pokretanje pitanja vitalnog nacionalnog interesa Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS-a zbog izbora Srbina za predsjedavajućeg bilo bez ustavnog osnova”.

Zovko, kaže Đapo, tumači odluku i prije nego što ju je dobio, i to na, kako kaže, neprimjerenim mjestima.

Podsjećanja radi, Klub Bošnjaka Vijeća naroda RS-a pokrenuo je danas pitanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa na izbor premijera i nove Vlade RS-a jer se nije poštovalo pravo zastupljenosti konstitutivnih naroda.

Đapo je kazao da Klub Bošnjaka ovim ne opstruira RS i njene institucije, kao što se mogu čuti optužbe.

“Mi smo došli ovdje da budemo dio ovog sistema, a u tome treba poštovati nacionalnu strukturu i našu poziciju. I zato još uvijek dajemo prednost politici”, rekao je Đapo i zaključio da su posegnuli za pravnim mehanizom kako bi ukazali da su
diskriminirani.

Stav bošnjačkog kluba je da Vijeće naroda RS-a nije konstituirano na pravilnikom predviđen način, te da nije ispoštovana odluka o zastupljenosti konstitutivnih naroda, jer trenutno nijednu od šest funkcija na koje se vrše imenovanja u RS-u ne zauzimaju Bošnjaci iako je po Ustavu predviđeno da se ravnopravno dijele između konstitutivnih naroda.

Treba podsjetiti da je 27. decembra, bez prisustva bošnjačkih delegata, održana sjednica Vijeća naroda, koje je po tvrdnji njenog tada izabranog predsjedavajućeg Momira Marića konstituirano.

Bošnjački klub to ne prihvata.
Prijavi grešku


Komentari (2)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...