BiH
0

Diskoteke u RS bez adekvatne portupožarne zaštite

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Preventivnim protupožarnim pregledom u 61 objektu gdje se okupljaju mladi u Republici Srpskoj (RS) konstatirani su nedostaci, potvrđeno je iz entitetske policije.

Nedostaci su utvrđeni kada je u pitanju posjedovanje adekvatnih odobrenja, opreme, ispravnosti instalacija, mogućnosti brze evakuacije, te prohodnosti projektovanih i izgrađenih prolaza.

Pregledima je utvrđeno da određeni broj objekata nema ni upotrebnu dozvolu za rad iako se u objektu okuplja više stotina osoba.

Preventivna kontrola je izvršena od 4. do 6.aprila s ciljem sprječavanja mogućnosti ugrožavanja ljudskih života, a znajući za posljedice nedavnog požara u diskoteci u Novom Sadu gdje je život izgubilo šest mladih ljudi.

Proveli su je mješoviti timovi inspektora za eksplozivne materije i poslove zaštite od požara MUP-a te inspektori za zaštitu od požara Uprave za inspekcijske poslove.

Inspektori u Upravi za inspekcijske poslove izdali su rješenje o zatvaranju desetak objekata, a za ostale objekte u kojima se vrši pregled donijeli su rješenje o uočenim nedostacima i odredili rokove za njihovo otklanjanje, saopćeno je iz MUPRS-a.