Mjesto tragedije u Srbiji
0

"Kontrast" legalno uknjižen kao poslovni objekat

SRNA
Foto: Telegraf.rs
Foto: Telegraf.rs
Prema posljednjem izvještaju gradske građevinske inspekcije, objekat diskoteke "Kontrast" u kome je u tragičnom požaru poginulo šest mladih ljudi, legalno je uknjižen i to kao poslovni objekat, saopšteno iz kabineta gradonačelnika Novog Sada Igora Pavličića.

U saopštenju se dodaje da "Kontrast" posjeduje ateste o mjerenju buke od muzičkih uređaja i da je ona, uglavnom, bila u dozvoljenim granicama.

Posljednji put prijava građana protiv preglasne muzike iz "Kontrasta" stigla je 23. marta, a njeno procesuiranje je u toku.

    	U protekle tri godine protiv vlasnika diskoteke "Kontrast" podnesena su 23 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka zbog kršenja odluke o radnom vremenu ugostiteljskih radnji u Novom Sadu.

    	Za tri zahtjeva Prekršajni sud je obustavio postupak zbog zastarjelosti, dok je procesuiranje ostalih u toku.
    
Kako se navodi u saopštenju, grad Novi Sad pokrenuće inicijativu da dobije institucionalne nadležnosti o radu ugostiteljskih objekata kako bi bio u mogućnosti da realizuje i  kontroliše neophodne preventivne bezbjednosne mjere.
    
Kada je riječ o preduzimanju i kontroli preventivnih mjera u vezi sa radom ugostiteljskih objekata, nadležnost resornih inspekcija grada tiče se samo kontrole radnog vremena (komunalna policija, komunalna inspekcija), privremenog zauzimanja javnih površina, odnosno zimskih i ljetnih bašta (komunalna policija, komunalna inspekcija), upotrebne dozvole građevinskog objekta (građevinska inspekcija) i nivoa buke (ekološka inspekcija). 
    Sve ostale kontrole ugostiteljskih objekata u nadležnosti su pokrajinskih i republičkih inspekcija, poput turističke, sanitarne, inspekcije rada i protivpožarne inspekcije. 

U požaru koji se dogodio u nedjelju, 1. aprila, oko dva časa nakon ponoći u diskoteci "Kontrast" u Novom Sadu ugušilo se šestoro mladih ljudi - tri djevojke i tri mladića. Poginuli su Zoran Ignjatović (28) iz Gacka, Marko Pavlović /29/ iz Kragujevca, Milena Dalmacija /28/ iz Futoga, Renato Vuković /21/ iz Kikinde, Marina Aničić /25/ iz Čuruga i Tamara Miladinović /25/ iz Novog Sada. Lakše su povrijeđena četiri lica.  

Zbog sumnje da su počinili krivično djelo izazivanje opšte opasnosti, uhapšeni su vlasnik diskoteke Alojz G. (68) i dvojica zakupaca Slaviša S. (48) i Dejan R. (36). Oni će sutra biti privedeni na saslušanje dežurnom istražnom sudiji Višeg suda u Novom Sadu.