Nepoštivanje procedura
1

Direktor Centra za socijalni rad u Živinicama optužen za nezakonito zapošljavanje

Piše: A. K.
Općinski sud u Živinicama potvrdio je optužnicu Kantonalnog tužilaštva u Tuzli kojom se Hajrudina Aljića sumnjiči da je kao direktor Centra za socijalni rad u Živinicama počinio krivično djelo zloupotrebe položaja i ovlasti.

Kako je rekao glasnogovornik Tužilaštva TK Admir Arnautović, postoji osnovana sumnja da je Aljić u periodu od aprila do augusta 2017. godine, obavljajući funkciju direktora Centra za socijalni rad u Živinicama, postupao suprotno općim aktima ustanove i zakonu.

"U namjeri da jednoj ženskoj osobi pribavi korist, kako bi je zaposlio na radno mjesto socijalnog radnika, suprotno interesima službe, općim aktima i zakonu u kontinuitetu je poduzimao niz aktivnosti u cilju njenog zapošljavanja na ovo radno mjesto", rekao je Arnautović.

Prema optužnici, ne poštujući propisane procedure, Aljić ju je prvo primio u Centar za socijalni rad u Živinicama kako bi obavila volonterski staž za socijalnog radnika, da bi ubrzo sa njom zaključio ugovor o radu na neodređeno vrijeme za radno mjesto na kojem nije bila potrebna visoka stručna sprema te je aktivnostima poduzetim u narednom periodu istu zaposlio na neodređeno vrijeme kao socijalnog radnika i tako zloupotrijebio svoje ovlasti.