Agresivan pristup
1.1k

Diplomatska ofanziva iz Zagreba: Diskreditovati Komšića na međunarodnom nivou

Piše: E. Mušinović
Foto: N. G./Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković po ko zna koji put odlučio je da se umiješa u unutrašnju politiku BiH. Ovaj put, bar kako tvrdi, posjetu Parizu iskoristio je da predsjednika Francuske Emmanuela Macrona informiše o izboru Željka Komšića za člana Predsjedništva BiH.

Ured visokog predstavnika međunarodne zajednice (OHR) u BiH, kao vrhovni tumač Dejtonskog mirovnog sporazuma, ranije je otvoreno poručio Srbiji i Hrvatskoj da se ne trebaju miješati u unutrašnja pitanja suverene BiH s obzirom na to da zvanični Beograd i Zagreb nisu nikakav garant, već samo potpisnici Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Uprkos tome obje susjedne zemlje i dalje se nastavljaju miješati u unutrašnje procese u BiH, čemu najbolje svjedoči jučerašnji istup predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića.

Hrvatski premijer, prema svim procjenama, još uvijek nije prebolio poraz predsjednika HDZ-a BiH i odlazećeg člana Predsjedništva BiH Dragana Čovića na ovogodišnjim izborima. Iako je Željko Komšić izabran za člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda u skladu s bosanskohercegovačkim zakonom, Plenković je sebi dao za pravo da kritikuje izborni proces u BiH, ali i da tumači legitimnost izabranih članova kolektivnog šefa države.

O tome koliko je predsjednik Francuske ozbiljno shvatio Plenkovićev "vapaj" dovoljno govori činjenica da nakon sastanka Macron u zvaničnom saopćenju za javnost ni u kojem kontekstu nije spomenuo BiH, a ni izbor člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda.

Zanimljivo je i koliko vlasti iz susjedne zemlje potenciraju priču da se u BiH bira "hrvatski član Predsjedništva BiH", a ne, kako je to navedeno u Ustavu BiH "član Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda" pokušavajući na taj način dodatno osporiti zakonitost izbora Željka Komšića, a koji svoj legitimitet, isto kao i članovi Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog i srpskog naroda, crpi iz izborne volje građana BiH.

Osim Plenkovića, u diplomatsku ofanzivu uključila se i nekadašnja ambasadorica BiH, a danas zastupnica u Evropskom parlamentu Željana Zovko. Inače, Zovko je kadar HDZ-a BiH i izvjesno vrijeme obnašala je i dužnost šefice kabineta Dragana Čovića.

Doktor socioloških nauka i ugledni profesor na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru Slavo Kukić rekao nam je da je upitno u kojem svojstvu se uopće oglašava Željana Zovko, podsjećajući da se ona u jednom trenutku oglašava kao predstavnica BiH, a u drugom kao predstavnica Hrvatske.

"Samo Bog zna u čije ima se ona oglasila. Da li u ime BiH, Hrvatske ili u ime neke treće države. Što se tiče Plenkovića, tu je priča već ozbiljnija. Ja uvažavam brigu Hrvatske za Hrvate u BiH i ona je legitimna, ali bojim se da se iskazuje na način koji ne može donijeti ništa dobro Hrvatima u BiH. Umjesto te brige bilo bi mnogo bolje da motivišu firme iz Hrvatske da ulažu svoj kapital u prostore BiH gdje su Hrvati većinski narod. Na taj način mogu zaštititi dio svog naroda pa da ne mora ići u Njemačku, Francusku, Ameriku i Australiju", rekao je Kukić.

Kako kaže, Plenkovićeve izjave govore da se nije odustalo od ambicije miješanja u poslove susjedne suverene zemlje, odnosno BiH, te da se ponovo iz naftalina vade ambicije iz prve polovine 90-ih godina.

"Mislim da to Plenkoviću nije potrebno, pa ni uz razumijevanje njegovih ambicija unutrašnje prirode, a koje sežu do Evropske komisije. To što radi je diplomatski gaf i to ozbiljni ljudi ne rade", kazao je Kukić.

Što se tiče saopćenja za javnost predsjednika Francuske, Kukić ističe da Evropa ne priznaje pravila koja bi se htjela nametnuti u BiH, jer je riječ o pravilima koja karakterišu plemenske zajednice, a ne društva 21. vijeka.

"To nije nešto što se može podržati. Uvjeren sam kako predsjednik Francuske zna za četiri presude Suda u Strazburu, a koji su tu logiku svojim presudama osudili", smatra Kukić.

Dio općina u entitetu Federacija BiH, bez ikakvog zakonskog uporišta, proglasio je Komšića nepoželjnom osobom. Kukić je rekao kako takve odluke nemaju nikakve veze s lokalnim funkcionerima koji su samo istureni elementi HDZ-a BiH.

"Kompletan plan je razrađen u Centrali HDZ-a BiH u Mostaru. Siguran sam da iza tog plana stoji Čovićev stručnjak za odnose s javnošću, odnosno rektor Sveučilišta u Mostaru Zoran Tomić. Ako mu je sva pamet u tome, onda morate priznati da mu je pamet poprilično plitka. To nije vrsta pritiska koja ima ikakvog izgleda za uspjeh i ja smatram da ni njihove ambicije nisu takve jer naprosto treba malo talasati kako bi se pokazala tobože odlučnost vrha HDZ-a", rekao je Kukić.

Zaključio je riječima da HDZ nanosi neopisivu štetu Hrvatima u BiH i da je problem ako to ne vide pripadnici hrvatskog naroda koji žive u općinama zajedno s pripadnicima drugih naroda. Ističe da nijedan predsjednik općinskog vijeća ne može samoinicijativno proglasati Komšića nepoželjnom osobom.

"Ja bih, da sam na mjestu općinskih vijećnika, takve predsjednike smijenio bez obzira na to hoće li to biti protumačeno kao udar na Hrvate. To je prosto zloupotreba položaja i vuče ne samo političku već i krivičnu odgovornost", rekao je Kukić.