{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Macron u svom govoru na sastanku s Plenkovićem nijednom nije spomenuo BiH

Piše: A. D./Klix.ba
17.10.2018. u 12:16
109
163
Macron u svom govoru na sastanku s Plenkovićem nijednom nije spomenuo BiH
109
Macron u svom govoru na sastanku s Plenkovićem nijednom nije spomenuo BiH
Foto: Ured predsjednika Francuske
Ured predsjednika Francuske Emmanuela Macrona danas je objavio zvanično saopćenje sa sastanka prvog čovjeka Francuske i hrvatskog premijera Andreja Plenkovića održanog jučer u Parizu, a u kojem se uopće ne spominje BiH.
U saopćenju je, naime, istaknut govor predsjednika Francuske s navedenog sastanka, a ono dolazi dan nakon što je Plenković za hrvatske medije izjavio da je u Parizu sastanak iskoristio i da kao temu nametne izbor Željka Komšića za člana Predsjedništva BiH.

Štaviše, Plenković je izjavio medijima kako je Macronu rekao da ih najviše zabrinjava tema koja se odnosi na izbor hrvatskog člana Predsjedništva BiH, da je izabran Hrvat glasovima Bošnjaka i smatraju da je to izigravanje temeljnih načela.

Dodatno, Plenković je naglasio da Macron sve ovo shvata kao ozbiljan problem.

Međutim, s druge strane, u zvaničnom saopćenju Macron se uopće ne referiše na Bosnu i Hercegovinu, a kamoli na Komšića ili na činjenicu koju je iznio Plenković o tome da je u našoj državi Hrvat izabran glasovima Bošnjaka.

Macron se u svom govoru, između ostalog, osvrće na značaj pitanja Zapadnog Balkana te na činjenicu da Francuska, zajedno s Hrvatskom, ima mnogo zajedničkih interesa na ovom području.

"Imamo želju i volju da se u regionu postigne napredak. To je važno za stabilnost i regije i Evrope", rekao je Macron koji je naglasio kako je Francuskoj cilj i unapređenje nekoliko važnih zajedničkih projekata.

On je naglasio i značaj bilateralnih odnosa s Hrvatskom. Francuski predsjednik je govorio o važnosti pitanja koja se odnose na Brexit, kao i na migracije.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: