Sve po starom
152

Plenković pričao Macronu o izboru Komšića, a studentima na Sorbonni o stanju u BiH

Klix.ba
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Premijer Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković susret sa francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom u Parizu iskoristio je i da kao temu nametne izbor Željka Komšića za člana Predsjedništva BiH.

"Nas najviše zabrinjava tema koja se odnosi na izbor hrvatskog člana Predsjedništva BiH. Izabran je Hrvat glasovima Bošnjaka i smatramo da je to izigravanje temeljnih načela, slova i duha Dejtonskog sporazuma. Mislim da bi za BiH bilo dobro da se poštuje ono što je stvarno bilo dogovoreno i mišljeno i da je za budućnost ključno pronaći rješenje za izborni zakon koji bi omogućio legitimni izbor članova predsjedništva", rekao je Plenković, prenosi Index.hr.

Na pitanje na kakav je prijem kod Macrona naišla njegova argumentacija o BiH i hoće li Francuska pomoći u rješavanju tog problema, Plenković je rekao da Macron to shvaća kao ozbiljan problem.

Macron "pokazao razumijevanje"

"Razumio je da je ovo ozbiljan problem i da je percepcija koja postoji u Hrvatskoj možda jedinstvena, ali kada se detaljno argumentira onda sugovornici shvaćaju da je to ozbiljan problem kojim se treba pozabaviti, ne samo Hrvatska ili Bosna i Hercegovina nego i šira međunarodna zajednica", rekao je Plenković.

On, međutim, nije potvrdio da je Macron u tome obećao pomoć, već je samo kazao da je francuski predsjednik "pokazao razumijevanje".

Hrvatski premijer Andrej Plenković je održao i predavanje na Sorbonni na temu Hrvatske i budućnosti Europske unije, u okviru kojeg je govorio o bilateralnim odnosima s Francuskom, hrvatskom putu prema EU-u i daljnjim ciljevima unutar EU-a, stanju u BiH, te o aktualnim europskim temama.

Plenković je dio svoga predavanja posvetio daljnjem proširenju EU-a te posebno Bosni i Hercegovini.

Naglasio je da Bosna i Hercegovina nije klasična država-nacija, nego tronacionalna država, koja okuplja tri jednakopravna konstitutivna naroda Bošnjake, Srbe i Hrvate, uz poštovanje prava svih građana.

"Ta jednakopravnost triju konstitutivnih naroda bila je jedan od uvjeta postavljenih 1991. za međunarodno priznanje zemlje od strane Međunarodne komisije kojom je predsjedao Robert Badinter. Danas je ta ravnopravnost kompromitirana na štetu hrvatskog naroda, kojem su zanijekana ustavna i demokratska prava da izabere svog legitimnog predstavnika u tročlano predsjedništvo. Doista, Bošnjaci, tri puta brojniji, izabrali su istodobno svog predstavnika i predstavnika Hrvata", rekao je Plenković i dodao da je hitno potrebna izmjena izbornog zakona u BiH kako bi svi konstitutivni narodi mogli birati svoje legitimne predstavnike na svim razinama.

Neugodno pitanje za premijera

Na kraju predavanja Plenković je odgovarao na pitanja prisutnih, a pomalo ga je zbunio jedan iseljenik.

Ante Glibota, koji je 70-ih emigrirao iz Hrvatske nakon Hrvatskog proljeća, pitao je Plenkovića kako objašnjava da je 10 posto stanovništva pobjeglo od kada je on premijer.

Plenković je rekao da su se s fenomenom odlaska ljudi nakon ulaska u EU suočile sve nove članice srednje i istočne Europe i da se to može zaustaviti jedino osiguranjem boljih uvjeta za život i rad.