Bez mnogo očekivanja
305

Dilberović o PISA testu: Skeptična sam, učenici iz BiH dosad su bili iza zemalja Afrike

Piše: Dž. Č.
Elvira Dilberović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Elvira Dilberović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Učenici iz Bosne i Hercegovine dosad nisu pokazivali zavidno znanje na probnim PISA testovima koji predstavljaju međunarodnu procjenu učeničkih postignuća. Naši školarci će u aprilu prvi put zvanično učestvovati u PISA istraživanju, a federalna ministrica obrazovanja Elvira Dilberović govori nam kako je skeptična u vezi s rezultatima koje će pokazati.

"Ne znam kakvi su bili rezultati probnog testiranja, jer nas kantoni o tome nikad nisu obavijestili. Mi pratimo ono što se dešavalo proteklih godina kada su rezultati bili poražavajući. Bili smo čak iza zemalja Afrike. Pitanje za stručnu analizu jeste koliko se u međuvremenu promijenilo naše obrazovanje", kazala nam je Dilberović.

Ona dalje dodaje kako vjeruje našoj djeci, ali da ne može biti mnogo optimistična.

"Kao neko ko dolazi iz prosvjete, mogu reći da se toplo nadam boljim rezultatima, ali imam određenu dozu skepse. Vidjet ćemo šta će rezultati pokazati. Ne mislim da su u BiH provedene sve reforme koje su bile pred nama. Pri tome ne mislim samo na one na koje nas obavezuju strateški dokumenti koje smo bili dužni usvojiti, nego općenito reforme koje idu od kantona do kantona s nekom neujednačenom politikom", dodala je Dilberović.

PISA (Programme for International Student Assessment) predstavlja najveće međunarodno ispitivanje učeničkih postignuća iz područja čitalačke i matematičke pismenosti te pismenosti iz prirodnih nauka. Ministrica Dilberović govori nam kako bh. školarci mogu pokazati dobre rezultate iz teorijskog znanja, ali da im matematika i prirodne nauke nisu jača strana.

"Postoje neke savremene metode obrazovanja koje se još ne primjenjuju u BiH. Znam da su u kurikulumu zaista uvrštene neke, kao recimo metoda brainobrain. Moramo promijeniti načine učenja naše djece, naročito kada je riječ o matematici, fizici ili hemiji. Djeca moraju učiti kroz kreativna razmišljanja, induktivnu i deduktivnu metodu, interpretirati određena gradiva te ih naučiti primijeniti u praktičnom životu. Očigledno ovaj način podučavanja naše djece ne nosi sa sobom ono što je pred nas postavljeno kao primarni zadatak, a to je razvijanje vještina i sposobnosti", zaključila je Dilberović.

U našoj državi dosad se nisu provodila opsežna i kvalitetna međunarodna istraživanja, osim istraživanja TIMSS 2007. Učešće u PISA testiranu stoga će nam na kvalitetan način predočiti stvarno stanje unutar naših obrazovanih sistema i dati jasnu sliku učeničkih postignuća. PISA 2018. u BiH se počinje provoditi 4. aprila, a testiranje će biti obavljeno u 213 škola.