BiH
215

DF odgovara Našoj stranci: BiH nije od Marijin Dvora do Kozije ćuprije

Klix.ba
Nakon što je Naša stranka obustavila pregovore sa Demokratskom frontom o formiranju vlasti u Kantonu Sarajevo, kazavši da su ušli u neprincipijelne koalicije sa SDA, reagovali su iz DF-a poručivši da "BiH nije od Marijin Dvora do Kozije ćuprije".

"Kantonalni odbor Demokratske fronte Sarajevo izražava iznenađenost kratkovidnošću istaknutih članova Naše stranke koji svojim izjavama dovode u pitanje iskrenu želju naše kantonalne organizacije za saradnjom", kaže se u saopćenju DF-a.

Oni ističu da su na prvom službenom sastanku održanom prošle sedmice u Sarajevu dvije delegacije dogovorile nastavak razgovora o konkrentim programskim rješenjima.

"I umjesto da dobijemo obećani program, DF od rukovodstva Naše stranke dobija kratku SMS poruku o prekidu razgovora nakon koje slijedi niz neutemeljenih, i ako ćemo biti krajnje iskreni, amaterskih izjava koje su suprotne stavovima Naše stranke iznesenim na sastanku dvije delegacije", optužuju iz DF-a.

Oni spominju da KO DF Sarajevo djeluje unutar političke organizacije koja ima podršku građana širom BiH.

"DF je druga najveća stranka iz FBiH u Parlamentu BiH i imamo obavezu prema građanima pokušati uraditi sve da bi naš program predstavili ostalim potencijalnim partnerima na niovu BiH. S obzirom na visok koalicioni kapacitet DF-a, odlučili smo da podršku građana pretvorimo u konkretan i mjerljiv napredak na putu ka NATO i EU članstvu tako što ćemo potencijalnim partnerima predstaviti niz preduslova za ulazak u vlast. S obzirom na delikatnost situacije u kojoj se BiH trenutno nalazi, i šansu koja se pruža da nakon osam godina zastoja napravimo dva ogromna iskoraka ka NATO i EU članstvu, prioritet DF-a je izostavljanje retrogradnih političkih organizacija iz državne vlasti kako bi otkočili put BiH ka euroatlantskoj porodici nacija", piše DF u saopćenju za javnost i poručuje: "Naš princip nije kritika bez ijednog učinjenog poteza bilo koje stranke u vladama koje će tek biti formirane s našim ili bez našeg učešća".