{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Demokratska fronta: Odbacujemo sve pokušaje postizbornih mahinacija

Klix.ba
16.2.2015. u 19:10
159
11
Demokratska fronta: Odbacujemo sve pokušaje postizbornih mahinacija
159
Demokratska fronta: Odbacujemo sve pokušaje postizbornih mahinacija
Predsjedništvo Demokratske fronte donijelo je na današnjoj sjednici zaključak da ostaje privrženo reformskim procesima, što je moguće bržem formiranju vlasti i pokretanju zemlje na principima direktno izražene narodne volje na proteklim izborima, saopšteno je iz ove stranke.
Predsjedništvo je pozvalo druge stranke, članice parlamentarne većine na državnom i entitetskom nivou, na hitan sastanak delegacija svih stranaka učesnica koalicije.

S obzirom da dosadašnji razgovori nisu dali željene rezultate, DF smatra da je neophodno vratiti proces uspostave vlasti na početne programske principe na kojima je i uspostavljena parlamentarna većina.

"Naš osnovni princip, u bilo kakvim razgovorima o formiranju izvršne vlasti, biće broj osvojenih glasova na izborima održanim u oktobru 2014. godine. DF je trajno opredijeljena za princip svi isti, svi jednaki, na svakom koraku, te stoga odbacuje pokušaje da se postizbornim mahinacijama promijene rezultati izbora.
Predsjedništvo DF pozdravilo je izbor Milana Dunovića za potpredsjednika FBiH. Sigurni smo da će gospodin Dunović, u skladu sa Ustavom FBiH, omogućiti da interesi građana budu na prvom mjestu prilikom eventualnog izbora nove Vlade FBiH", navodi se u saopštenju.

Predsjedništvo DF pozdravilo je usvajanje izjave o EU integracijama BiH od strane Predsjednistva BiH.

"DF je dao svoj doprinos tokom pregovora o izjavi i smatramo da je BiH dobila šansu koju ne smije propustiti. DF je spreman da sarađuje sa svima na putu integracije BiH u EU i NATO, bez obzira na stavove stranaka u prošlosti. Naročito smo ponosni na činjenicu da smo spriječili ubacivanje u izjavu tzv. 'briselskih principa' prema kojima su narodi izborne jedinice. Buduće izmjene Ustava i Izbornog zakona su moguće samo u pravcu potpune jednakosti svih građana, pogotovo onih koji ne pripadaju niti jednoj od sada priznatih etničkih grupa", navodi se u saopštenju.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: