BiH
0

Denis Zvizdić u zvaničnoj posjeti kod austrijskog premijera Cristiana Kerna

Klix.ba
Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić boravio je u zvaničnoj posjeti kod austrijskog premijera Cristiana Kerna.

U toku radnog sastanka koji je održan u prostorijama saveznog kancelara, razgovarano je o evropskoj budućnosti Bosne i Hercegovine i udjela i pomoći Austrije na tom putu.

Savezni kancelar Christian Kern (SPÖ) je izrazio važnost očuvanja stabilnosti regiona kako bi Bosna i Hercegovina i ostale zemlje regiona što prije pristupile Evropskoj Uniji, jer BiH je neodvojivi dio Evrope.

U toku stastanka je razgovarano i o privrednoj saradnji. Iako je Republika Austrija već najveći investitor u BiH, taj trend se treba nastaviti i i poboljšati. Akcent je stavljen na infrastrukturne projekte.

Treći dio razgovora je bio posvećen ljudima bosanskih korijena u Austriji. Savezni kancelar je istakao da su Austrijanci bosanskih korijena jedna od najbolje integrisanih grupa u Austriji.

Koordinator za integracije Ahmed Husagić (SPÖ) koji je inače u timu od kancelara Kerna nam je potvrdio, da je bosanska zajednica u Austriji po svim parametrima najbolje integrisana zajednica. To potvrđuju i nedavno obavljene studije gdje se pokazalo da najmanji broj nezaposlenih ima upravo bosanska zajednica.

"Spremnost na doprinos društvu kroz rad ali i kroz društveni angažmana, kroz pomoć izbjeglicama 2015. godine, ali i angažman u udruženjima je pokazatelj da je bosanska zajednica primjer integracije. Ali bez obzira na to Bosanci nikad nisu niti će zaboraviti odakle dolaze i spremni su kao i za svoju novu domovinu Austriju tako i za Bosnu i Hercegovinu da budu uvijek tu kada je potrebno", kazao je Husagić.