Izbjegnuta tragedija
1

Demobilisani borac u posljednji tren odustao od samospaljivanja

Piše: D. Brkić
Mirzet Jahić
Mirzet Jahić
Mirzet Jahić iz Kalesije, nekadašnji pripadnik jedinice Gazije, danas demobilisani borac Armije RBiH, u posljednji trenutak je odustao od samospaljivanja ispred zgrade Vlade Tuzlanskog kantona. Njegovi problemi nisu od jučer, traju godinama, ali ih, bar za sada, niko nije htio riješiti.

Jahić, otac troje djece, kod kojeg je dijagnosticiran PTSP, revizijom boračkih naknada ostao je bez 112 KM mjesečne pomoći. Jahić smatra kako je zakinut te da je dobio rješenje o vještačenju na kojem nisu bili potpisani ljekari.

Zbog toga mu je, kaže Mirzet, ostalo samo da se ubije, a namjeravao je to učiniti ispred Vlade TK.

Na sreću, njegove prijetnje shvaćene su ozbiljno pa su pred zgradu kantonalne administracije vrlo brzo pristigli vatrogasci i nekadašnji Mirzetovi saborci, koji su ga odgovorili od samoubilačke namjere.

U Vladi TK su ozbiljnije prišli rješavanju Jahićevog problema. Resorni ministar Asim Aljić obećao je pomoć, dok će s predstavnicima boračkih udruženja utvrditi kojim je to borcima potrebna urgentna pomoć i na koji će način biti realizovana.

Podsjetimo kako je Mirzet Jahić prošlih godina sa saborcem Ibrahimom Kozarevićem, pješice dolazio iz Kalesije do Vlade TK, a potom su krenuli i ka Sarajevu. Obojica imaju porodice, a nakon rata u BiH su radno nesposobni te im je bez pomoći države ugrožena dalja egzistencija.