{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Delta ponudila prodaju svojih akcija Fabrici duhana Sarajevo

S
11.6.2010. u 15:57
0
3
Delta ponudila prodaju svojih akcija Fabrici duhana Sarajevo
0
Delta ponudila prodaju svojih akcija Fabrici duhana Sarajevo
Banja Luka
Beogradska kompanija "Delta" predložila je da se njen većinski paket akcija preduzeća NIŠP "Oslobođenje" Banjaluka proda Fabrici duhana Sarajevo po simboličnoj cijeni od jedne konvertibilne marke, saopštio je predsjednik Granskog sindikata trgovine i turizma Republike Srpske Goran Savanović.
On je danas u Banjaluci, nakon sastanka radnika, sindikata i rukovodstva "Oslobođenja", kojem je prisustvovao i specijalni predstavnik beogradske kompanije "Delta" Vojislav Glavinić, rekao da je zahtjev sindikata bio da Fabrika duhana Sarajevo preuzme sve radnike "Oslobođenja", da izmiri sve obaveze prema njima do danas i da se budući radno-pravni status radnika reguliše prema zakonima i kolektivnim ugovorima RS.

"Prema riječima predstavnika kompanije 'Delta' i dinamici koju su dogovorili, od iduće sedmice možemo očekivati da se počnu dostavljati podaci o pojedinačnim dugovanjima 'Oslobođenja' prema radnicima i da se organizuju prvi sastanci predstavnika Fabrike duhana Sarajevo sa sindikatom 'Oslobođenja'", istakao je Savanović.

Navodeći da je Fabrika duhana Banjaluka ispala iz priče o kupovini "Oslobođenja", Savanović je upozorio da ukoliko do 30. juna ne bude realizovan ovaj projekat sa Fabrikom duhana Sarajevo može doži do stečaja "Oslobođenja".

"Na ovaj način svi radnici 'Oslobođenja' ostaju u radnom odnosu i naš zahtjev je da se što prije započne sa punjenjem kioska", zaključio je Savanović.

Predsjednik Sindikalne organizacije "Oslobođenja" Zora Stojanović rekla je novinarima da novi vlasnik tog preduzeća mora radnicima izmiriti 11 neisplaćenih plata, 260.000 KM iz ranijeg perioda, te neizmirene obaveze iz zdravstvenog i socijalnog osiguranja.

Stojanovićeva kaže da nije optimista u pogledu realizacije dogovora o prodaji "Oslobođenja" Fabrici duhana Sarajevo, zaključujući da je krajnje vrijeme da se riješi sudbina radnika ovog preduzeća, bilo kroz normalan rad ili stečaj "Oslobođenja".

Ona je zahvalila Vladi RS i premijeru Miloradu Dodiku za pomoć od 85.000 KM koja je data radnicima "Oslobođenja".

Dugogodišnji radnik "Oslobođenja" Ranka Vukelić rekla je da radnicima jedino preostaje da sačekaju realizaciju ovog dogovora kako bi se konačno riješila sudbina radnika tog preduzeća.

"Radnici će do 30. juna voditi pregovore sa budućim poslodavcem o tehničkim detaljima, jer za 265 radnika 'Oslobođenja' jedino ostaje nada da će ovi dogovori biti realizovani", zaključila je Vukelićeva.

"Oslobođenje" je prije četiri godine preuzela

"Darta trgovina" Banjaluka je prije četiri godine kupila 65 odsto državnog kapitala "Oslobođenja" za simboličnu cijenu od 100 KM, s obzirom da su obaveze preduzeća bile veće od vrijednosti kapitala firme. Kasnije je banjalučku "Darta trgovinu" kupila beogradska kompanija "Delta DMD". Kupac se tada obavezao da će na kraju privatizacionog perioda imati 290 zaposlenih, te da će izmiriti obaveze prema Fondu PIO od 530.000 KM.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: