Dali šansu pregovorima
0

Radnici banjalučkog "Oslobođenja" prekinuli štrajk

FENA
Foto: SRNA
Foto: SRNA
Radnici banjalučkog Novinsko-izdavačkog i štamparskog preduzeća „Oslobođenje“ danas su prekinuli generalni štrajk koji je počeo 29. aprila, a nastavit će ga 10. maja, ispred zgrade Vlade RS-a, ukoliko se ne ispune njihovi zahtjevi.

Predstavnica Sindikalne organizacije ovog preduzeća Branka Vukelić pojasnila je da je ta odluka donesena zbog fizičke iscrpljenosti radnika, ali i najave sastanka naredne sedmice između predstavnika vlasnika banjalučkog „Oslobođenja“, beogradske „Delte“, i Fabrike duvana Banja Luka na kojem će se razgovarati o budućnosti tog preduzeća.

„Prestali smo sa štrajkom i otvorit ćemo naše kioske, iako u njima nema robe i nemamo šta da radimo. Ali, dat ćemo šansu pregovorima“, navela je Vukelić.

Već u utorak, najavit će proteste pred zgradom Vlade RS-a, ukoliko ne dođe do pomaka u rješavanju teškog položaja radnika „Oslobođenja“, kojima nisu isplaćene plaće od aprila do augusta 2009. i nijedna u ovoj godini, dok im doprinosi za PIO i zdravstveno osiguranje nisu uplaćeni od početka 2009. godine do danas.

I na Međunarodni praznik rada protestirali su u Banjoj Luci izražavajući nezadovoljstvo višemjesečnim teškim materijalno-socijalnim položajem.

Fabrika duhana Banja Luka izrazila je ranije interesovanje za kupovinu „Oslobođenja“, ali o tome odlučuje vlasnik beogradska "Delta".