biznis
0

Radnici banjalučkog "Oslobođenja" traže plate i istinu

FENA
Banja Luka
Banja Luka
Uz transparente na kojima piše "Mi smo gladni", "Kakva je sudbina radnika", "Znate li kome prodajete naše firme" i "Hoćemo neisplaćene plate" i druge danas su se u centru Banje Luke okupili radnici Novinsko-štamparskog preduzeća "Oslobođenje" iz Banje Luke.

Na neispunjena obećanja iz prošle godine, da će dobiti sedam zarada i robu za normalan rad u trafikama, ukazali su i okupljanjem u blizini zgrade Vlade RS-a, budući da prema važećem zakonu nije dozvoljen protest ispred entitetskih institucija.

Predstavnicima Vlade RS-a namjeravaju predali i zahtjev za rješavanje socijalnog i materijalnog položaja zaposlenih u ovom preduzeću.

Dugovanja prema radnicima iznose više od milion KM, potvrdila je predsjednica Sindikalne organizacije "Oslobođenja" Zora Stojanović precizirajući da im nisu isplaćene plate od aprila do augusta prošle godine, a ni januarska ni februarska zarada za ovu godinu, a doprinosi za PIO i zdravstveno osiguranje nisu uplaćeni od početka prošle godine.

Radnici upućivanjem zahtjeva Vladi RS-a žele i, kako je precizirala, da konačno dobiju obavještenje ko je ustvari kupio ovo preduzeće.

Stojanović ističe da su oni čuli da je to beogradska kompanija "Delta", ali da se oni ne pojavljuju u Banjoj Luci radi rješavanja statusa radnika.

Na transparentima radnika "Oslobođenja" iz nekoliko gradova RS-a piše i pitanje premijeru RS-a Miloradu Dodiku - "Premijeru kuda s 300 radnika 'Oslobođenja'", kao i "Ovo je naša kuća - prazna kuća"...

U proteklim mjesecima radnici "Oslobođenja" više puta su organizirali štrajkove upozorenja i obustavljali proizvodnju.

Prošle godine, nakon generalnog dvomjesečnog štrajka, dobili su bili obećanje o isplati plata i uplati dopinosa te osiguranju robe za rad u kioscima, što se nije ispunilo.