Protest radnika "Oslobođenja"
0

"Nikoga ne bi dotaklo da se svi kolektivno ubijemo"

FENA
Foto: SRNA
Foto: SRNA
Radnici banjalučkog Novinsko-izdavačkog i štamparskog preduzeća „Oslobođenje“ danas su na Međunarodni praznik rada protestirali u Banjoj Luci izražavajući nezadovoljstvo višemjesečnim teškim materijalno-socijalnim položajem u tom preduzeću čiji je vlasnik beogradska "Delta".

Upitali su nadležne čiji je danas praznik i podsjetili da im nisu isplaćene plaće od aprila do augusta 2009. i nijedna u ovoj godini, dok im doprinosi za PIO i zdravstveno osiguranje nisu uplaćeni od početka 2009. godine do danas.

Predstavnica Sindikalne organizacije ovog preduzeća Branka Vukelić izjavila je da je 1. maj praznik rada onima koji primaju plaću i koji u RS-u dobro žive.

"Za radnike 'Oslobođenja' i slične nama, za koje nam je žao da nam se danas nisu pridružili, ovo nije praznik. Došli smo danas da, na ovaj način već ne znam koliko puta, skrenemo pažnju na naš težak položaj“, rekla je Vukelić.

Podsjeća da ona i njene kolege već godinu i po dana protestiraju zbog situacije u kojoj su se našli, ali da ih, izgleda, niko ne čuje.

Vukelić ističe i da su dobijali brojna obećanja koja su bila „samo zamajavanje, laganje i varanje“.

Ona smatra i da položaj u kojem se oni nalaze govori o samoj privatizaciji "Oslobođenja", ali i drugih firmi u RS-u.

"Boli nas da u ovoj državi svi mi možemo kolektivno da izvršimo samoubistvo, a da nikoga ne dotakne sudbina nesretnih radnika. Danas smo odlučili, a vjerovatno ćemo morati i ponovo, da skrenemo pažnju u kakvoj smo situaciji“, rekla je Vukelić, vidno ogorečena, kao i njene kolegice.

Poseban problem je i to što im vlasnik preduzeća nije ni do danas dao odgovor kakav je njihov daljnji status, a na posao dolaze u gotovo prazne kioske, pa je stoga većina transparenata koje su danas nosili bila na fonu kritika za loše poslovanje "Delte".

Radnici "Oslobođenja" od 29. aprila su u generalnom štrajku, a pomoć su tražili i od Vlade RS-a, ali ni to nije urodilo plodom, kao ni protesti ispred tržnog centra "Tempo" u Banjoj Luci, koji je u vlasništvu beogradske "Delte".

Fabrike duhana Banja Luka i Sarajevo izražavale su interesovanje za kupovinu "Oslobođenja", ali o tome odlučuje vlasnik, kompanija "Delta" iz Beograda.

I predsjednica Saveza sindikata RS Ranka Mišić za narednu sedmicu najavljuje i radikalnije poteze radnika "Oslobođenja" jer njihova agonija predugo traje, a nemaju s kim da pregovaraju.