BiH
5

Delegacija EU o popisu stanovništva: Vlasti trebaju učiniti napor kako bi statističke agencije postigle konsenzus

Piše: N. N.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Bh. vlasti trebaju učiniti napore sa ciljem postizanja konsenzusa između statističkih agencija kako bi rezultati popisa stanovništva bili objavljeni, smatraju iz Delegacije EU u BiH.

Centralni popisni biro nije postigao konsenzus o spornim pitanjima koja onemogućavaju objavljivanje rezultata popisa stanovništva, a sasvim je jasno da je cijela priča već odavno dobila političku pozadinu.

U Delegaciji EU u BiH smatraju da se rezultati popisa stanovništva trebaju objaviti sukladno Zakonu o popisu stanovništva i preporukama IMO tima.

"Popis stanovništva, domaćinstava i stanova treba biti finaliziran i rezultati objavljeni bez daljnjeg odlaganja. Metodološka pitanja, kao što je, konkretno, određivanje statusa prebivališta, zahtijevaju brze odluke u skladu sa Zakonom o popisu stanovništva i preporukama Međunarodne posmatračke misije (IMO)", kažu iz Delegacije EU za Klix.ba.

Ipak, čini se da su i u Delegaciji EU svjesni da spor između statističkih agencija ima političku pozadinu te apeliraju bh. vlastima da učine dodatne napore.

"Daljnji napori trebaju uložiti bh. vlasti sa ciljem postizanja konsenzusa između statističkih agencija", navode iz Delegacije EU.

Podsjećanja radi, Agencija za statistiku BiH je predložila metodologiju obrade podataka koja je usklađena sa preporukama IMO tima, a ovaj prijedlog prihvataju i predstavnici Federalnog zavoda za statistiku.

No, taj prijedlog već pola godine neprihvataju predstavnici Republičkog zavoda za statistiku RS-a.

"Evropska unija pridaje presudnu važnost popisu stanovništva u BiH, koji je važan ne samo u kontekstu procesa evropskih integracija, već je i ključan za obavljanje ekonomskog i socijalnog planiranja. Ovo pitanje je od naročite hitnosti u kontekstu Reformske agende", kažu iz Delegacije EU u BiH.