BiH
0

Delegacija EU: Finalizirati popis, objaviti rezultate

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Popis stanovništva i domaćinstava treba biti finaliziran i rezultati objavljeni bez daljnjeg odlaganja, izjavila je za Fenu glasnogovornica Delegacije EU i Ureda specijalnog predstavnika EU u BiH Jamila Milović-Halilović.

"Metodološka pitanja kao što je, konkretno, određivanje statusa prebivališta, zahtijevaju brze odluke u skladu sa Zakonom o popisu stanovništva i preporukama Međunarodne posmatračke misije (IMO). Daljnji napori trebaju biti uloženi od bh. vlasti s ciljem postizanja konsenzusa između statističkih agencija", rekla je također Milović-Halilović, zamoljena za komentar iz Delegacije EU povodom toga što jučer na sjednici Centralnog popisnog biroa nije postignuta saglasnost o spornim pitanjima vezanim za obradu podataka popisa provedenog u BiH 2013. godine.

Evropska unija pridaje presudnu važnost popisu stanovništva u BiH, koji je važan ne samo u kontekstu procesa evropskih integracija, već je i ključan za ekonomsko i socijalno planiranje. Ovo pitanje je od naročite hitnosti u kontekstu Reformske agende, istaknula je također glasnogovornica.

Preporuke IMO-a, koje su dostupne na internet stranici, rezultat su više od 20 posjeta Bosni i Hercegovini, napominje ona.

Nakon što je jučer na sjednici Centralnog popisnog biroa izostala suglasnost o spornim pitanjima obrade popisnih podataka, naredna sjednica tog tijela je najavljena za ponedjeljak, 14. marta.

Prema današnjem saopćenju Federalnog zavoda za statistiku, pošto svi članovi Centralnog popisnog biroa nisu prihvatili predloženi dokument, dogovoreno je da se ulože dodatni napori statističkih institucija kako bi najkasnije do 14. marta bio usuglašen prijedlog jedinstvenog programa za obradu popisne građe.