{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Dekan Pedagoškog fakulteta u Sarajevu inspekciji ne dozvoljava kontrolu rada ustanove

24.4.2015. u 12:06
347
197
Dekan Pedagoškog fakulteta u Sarajevu inspekciji ne dozvoljava kontrolu rada ustanove
347
Ispred Pedagoškog fakulteta u Sarajevu danas se odigrala prava drama, jer dekan ovoga fakulteta inspektorima Kantonalne uprave za inspekcijske poslove nije dozvolio da izvrše inspekcijski nadzor u ovoj ustanovi.
Izvjesno vrijeme glavni ulaz u zgradu je bio zaključan pa tako i prilikom dolaska ekipe Klixa kojoj nije dozvoljen ulazak u ovu ustanovu. Ispred zgrade zatekli smo dva inspektora Kantonalne uprave za inspekcijske poslove dok su čekali policiju.

O tome zašto im se ne omogućava rad nisu željeli govoriti.

No, prema informacijama do kojih smo došli , inspektori su jutros oko 10:30 sati došli na fakultet kako bi na osnovu prijave o neregularnostima u poslovanju ovoga fakulteta izvršili inspekcijski nadzor. Prethodno, svoj dolazak su uredno najavili.

Po dolasku, inspektori su dočekani u sekretarijatu fakulteta, gdje im je rečeno kako za izvršenje nadzora trebaju sačekati dekana fakulteta Uzeira Bavčića.

Inspektori su sačekali dolazak dekana koji je stigao pola sata kasnije. Upoznali su ga sa nalogom o nadzoru koji trebaju izvršiti, ali dekan im je rekao kako neće dozvoliti njihov rad.

Jedan od inspektora je upozorio Bavčića da je dužan da im omogući obavljanje kontrole, no dekan je bio odrješit i kazao je kako inspekcijski nadzor neće dozvoliti.

Kako saznajemo, u jednom trenutku dekan je kazao kako će dozvoliti jednom od inspektora da izvrši uvid u rad fakulteta. No, s obzirom na to da se radi o inspekcijskom timu, inspektori su insistirali na tome da nadzor trebaju obaviti zajedno.

Dekan to ipak nije želio dozvoliti pa su inspektori uzeli svoje stvari, napustili zgradu i pozvali policiju.

Po dolasku, dvojica pripadnika MUP-a KS su pokušala ući u zgradu, odnosno omogućiti rad inspektorima, no na samim vratima im je rečeno kako je dekan odlučan da ne dozvoli rad inspektorima.

"Dekan je kazao da vam prenesemo da je u pitanju autonomija Univerziteta u Sarajevu", kazali su uposlenici fakulteta policiji.

Nakon ovih riječi, policajci su sačinili zapisnik o događaju te su uzeli izjave od inspektora.

Ekipa Klixa obratila se osoblju fakulteta tražeći izjavu od dekana, no rečeno nam je kako dekan poštuje zakonske procedure prema kojima o ovom slučaju nema pravo govoriti sve do okončanja postupka.

Inspektori su nam pak kazali kako će se vratiti i kako će ponovo tražiti asistenciju policije kako bi uradili svoj posao.

Podsjećamo, kantonalni inspektor za visoko obrazovanje proveo je inspekcijski postupak na Pedagoškom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, gdje je ustanovljeno da izbor novog dekana nije proveden u skladu sa zakonskim i statutarnim procedurama koje regulišu ovaj postupak.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: