BiH
51

Autonomija kao paravan za nezakonitosti: Jesu li dekani fakulteta iznad zakona?

Piše: N. N.
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Nakon što se danas dekan Pedagoškog fakulteta Univerziteta u Sarajevu Uzeir Bavčić pozvao na autonomiju univerziteta i onemogućio ulazak inspekcije i policije, istražili smo da li autonomija univerziteta u potpunosti onemogućava ulazak policije i inspekcije na fakultete.

Djelovanje inspekcije regulisano je članom 154. Zakona o visokom obrazovanju KS, ali i Zakonom o inspekcijskim poslovima KS u kome stoji da je subjekt nadzora dužan omogućiti kantonalnom inspektoru vršenje inspekcijskog nadzora u skladu sa nalogom za inspekcijski nadzor ili na traženje kantonalnog inspektora. U istom zakonu kaže se da subjekt nadzora i svako drugo lice ne smije sprečavati i otežavati kantonalnom inspektoru vršenje inspekcijskog pregleda.

Šta kaže Zakon o visokom obrazovanju KS?

U Zakonu o visokom obrazovanju KS jasno se kaže da inspekcijski nadzor nad provođenjem zakona, provedbenih propisa, kao i akata i odluka tijela/organa visokoškolskih ustanova donesenih u cilju izvršenja obaveza utvrđenih ovim zakonom vrši nadležna inspekcija, u skladu sa zakonom.

Istim zakonom definirano je i djelovanje policije i drugih organa gonjenja. Prema članu 43 Zakona o visokom obrazovanu Kantona Sarajevo kaže se kako su objekti visokoškolskih ustanova nepovredivi. Kao i mnogo puta do sada, zakon, djelimično, ostaje nedorečen.

“Pod nepovredivošću iz stava (1) ovog člana se podrazumijeva da bez odobrenja rektora univerziteta, direktora visoke škole, rukovodioca organizacione jedinice, lica koje su oni ovlastili ili drugih lica ovlaštenih statutom, policija i drugi organi za gonjenje i sprečavanje izvršenja krivičnih djela nemaju pravo ulaska u objekte univerziteta ili visoke škole”, stoji u zakonu.

Međutim, već u sljedećem stavu istog člana zakona govori se o izuzecima: “Izuzetno, s ciljem sprečavanja izvršenja ili zaustavljanja izvršenja krivičnog djela, nastupanja štetnih posljedica od prirodnih nepogoda i drugih nesreća, organi iz stava (2) ovog člana i druga nadležna tijela u okviru svoje registrirane djelatnosti mogu preduzeti neophodne mjere unutar objekta visokoškolske ustanove, s tim da su obavezni o preduzetim radnjama odmah obavijestiti upravu univerziteta i upravu organizacione jedinice, odnosno visoke škole”.

Identične odredbe nalaze se i u Statutu UNSA.

Sifet Kukuruz, pomoćnik ministra obrazovanja, nauke i mladih KS, kaže za Klix.ba kako je ovo ministarstvo primilo informaciju o dešavanjima na Pedagoškom fakultetu te da će se uskoro očitovati. Kukuruz je prije funkcije pomoćnika ministra godinama bio inspektor za visoko obrazovanje pri Kantonalnoj upravi za inspekcijske poslove, a kaže kako se kao inspektor nikada nije susreo sa situacijom da mu je neko onemogućio pristup fakultetu i vršenje inspekcije.

Rektorat i ministarstvo će se uskoro očitovati

Iz Rektorata UNSA na naš upit da li je pozivanje dekana na autonomiju opravdano kažu kako još uvijek nisu dobili svu relevantnu dokumentaciju.

“Po prijemu kompletne dokumentacije od svih relevantnih institucija, dostatne za odlučivanje po ovom pitanju, Univerzitet u Sarajevu će u skladu sa svojim obavezama postupiti po propisanim procedurama, te će u skladu sa Zakonom o visokom obrazovanju Kantona Sarajevo i Statutom Univerziteta u Sarajevu biti poduzete potrebne mjere za osiguranje zakonitosti rada”, kažu za Klix.ba iz Rektorata UNSA.

Elmedin Konaković, premijer KS, kaže za Klix.ba kako će, nakon detaljnog upoznavanja sa situacijom, tražiti da se kazne odgovorni. "Tražit ćemo sankcije prema onima koji ne dozvoljavaju da organi države rade svoj dio posla”, kaže Konaković.

Podsjećamo, na Pedagoškom fakultetu UNSA sporan je izbor novog dekana Fatiha Dostovića, ali i izbor dekana Uzeira Bavčića koji je na tu dužnost izabran 2011. godine i čije imenovanje je potvrdilo nadležno ministarstvo.