BiH
9

Daviddi: Hitno riješiti pitanje jedinstvenog matičnog broja

SRNA
Renzo Daviddi
Renzo Daviddi
Zamjenik šefa Delegacije EU u BiH Renzo Daviddi pozvao je sve strane da riješe pitanje jedinstvenog matičnog broja što je prije moguće i ponovo pokrenu konstruktivan dijalog koji bi trebao rezultirati novim nacrtom zakonskih amandmana koji će hitno biti usvojeni u Parlamentarnoj skupštini BiH.

Daviddi je poručio da je Delegacija EU u BiH i Kancelarija specijalnog predstavnika EU spremna da pruži svu neophodnu podršku, navodi se u saopštenju Delegacije.

On je podsjetio da su se nakon sjednice Predstavničkog doma čule političke izjave kojima se poziva Narodna skupština Republike Srpske da usvoji entitetski Zakon o jedinstvenom matičnom broju.

"Takve izjave su kontraproduktivne i ugrožavaju postojeći jedinstveni sistem načina određivanja matičnog broja u cijeloj zemlji. Takođe, ne doprinose brzom provođenju odluke Ustavnog suda BiH", smatra Daviddi.

Nacrt amandmana na Zakon o jedinstvenom matičnom broju odbijen je na sjednici Predstavničkog doma BiH u utorak, 26. marta.

Ovo je drugi prijedlog koji je odbijen u posljednje dvije sedmice, a koji je bio izrađen s ciljem provođenja odluke Ustavnog suda BiH, te da bi se osiguralo da novoređenčad mogu ispuniti osnovno pravo, odnosno, dobiti jedinstveni matični broj.