{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Pojedini zastupnici se pitaju zbog čega je važan matični broj i šta on znači

14.3.2013. u 13:44
177
68
Pojedini zastupnici se pitaju zbog čega je važan matični broj i šta on znači
177
Sudeći prema dosadašnjoj diskusiji na sjednici Zastupničkog doma PS BiH, Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o jedinstvenom matičnom broju neće proći na glasanju zbog protivljenja zastupnika iz RS-a.
Milorad Živković iz SNSD-a je kazao kako Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o matičnom broju danas očigledno neće proći te je zamolio da se glasanje o tome ne odgađa za iduću sjednicu koja je najavljena tek za 18. april.

"Molim da mi kažete šta je to jedinstveni matični broj. Znam da se upisuju u različite dokumente i ne mogu shvatiti zbog čega je važan", kazao je Niko Lozančić iz HDZ-a BiH.

U nastavku je Slavko Jovičić, zastupnik SNSD-a, kazao kako se slaže sa Lozančićem.

"Moramo voditi računa o djeci, ali ne vodimo računa o sebi. Što je važan broj 14, 15 ili 16?", upitao je Jovičić.

Božo Ljubić iz HDZ-a 1990 pozvao je zastupnike da budu ekspeditivni i dođu do rješenja u vezi sa kojim će se svi složiti.

Ministar civilnih poslova BiH Sredoje Nović kaže kako svi moraju pognute glave stajati pred onima koji su rođeni, a nisu dobili matični broj.

"Moram reći da je godina prošla kako nemamo ovaj zakon. Sada kad smo došli u mat poziciju, nemamo sluha za usaglašavanje. Ima zemalja koje uopće nemaju matični broj. Mi smo to naslijedili iz bivše Jugoslavije. Prva grupa od sedam cifara definiše datum rođenja, a druga registraciona područja koja su odredili u Savezu komunista. Jedinica u matičnom broju je ključ, jedinica je BiH. To je oznaka da postoji država", kazao je Nović.

On je dodao i to kako ovo "nije zakon Sredoja Novića" već pitanje političke volje zastupnika i prevazilaženja razlika u mišljenju o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o jedinstvenom matičnom broju.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: