{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Daviddi: Bez implementacije presude Sejdić-Finci nema napretka

F
24.10.2013. u 11:55
4
3
Daviddi: Bez implementacije presude Sejdić-Finci nema napretka
4
Daviddi: Bez implementacije presude Sejdić-Finci nema napretka
Renzo Daviddi (Foto: Klix.ba)
Zamjenik šefa Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini Renzo Daviddi uručio je danas u Sarajevu predsjedavajućima oba doma Federalnog parlamenta izvještaj Evropske komisije o napretku BiH za 2013. godinu.
Nakon toga je Daviddi, u izjavi novinarima podsjetio na dva preduvjeta za daljnji napredak naše zemlje ka Evropskoj uniji - implementaciju presude "Sejdić i Finci" te na uspostavu efikasnog mehanizma koordinacije.

"To je uvjet za BiH da predstavi kredibilan zahtjev, što dosad nije bio slučaj", kazao je evropski zvaničnik.

Izvještaj sasvim jasno ukazuje na diskriminaciju u sistemu obrazovanja, upozorio je dalje, kao što su pojave dviju škola pod jednim krovom i monoetničkih škola, a to su problemi koje po Daviddijevim riječima, treba svakako rješavati.

Predsjedavajući Doma naroda Federalnog parlamenta Radoje Vidović izrazio je nadu da će se svi politički akteri u Bosni i Hercegovini uozbiljiti, kako je kazao, nakon negativnog evropskog izvještaja i uključiti se u rješavanje ključnih pitanja koja sada čine prepreku na evropskom putu zemlje.

Što se tiče Federacije BiH, ona bi po Vidovićevom mišljenju, evropskom putu BiH doprinijela ako se usmjeri na rješavanje teških ekonomskih pitanja.

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta FBiH Fehim Škaljić, koji je također bio učesnik današnjeg susreta s Daviddijem, rekao je novinarima da je izražena zabrinutost zbog lošeg stanja javnih finansija u zemlji, koje može dalje eskalirati ako mu se ne posveti odgovarajuća pažnja.

Trebalo bi stvarati uvjete za konkurentnost ekonomije BiH, odnosno FBiH, što bi omogućilo veći priliv stranih investicija, istaknuto je na sastanku.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: