{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Napredak BiH ka EU u tri riječi: Ograničeno, malo i blago

22.10.2013. u 14:36
12
30
Napredak BiH ka EU u tri riječi: Ograničeno, malo i blago
12
Evropska komisija objavila je Izvještaj o napretku BiH u 2013. godini. Kao i mnogo puta do sada, on je minoran i gotovo zanemariv.
Presuda Evropskog suda za ljudska prava u slučaju "Sejdić i Finci protiv BiH" ponovo je izdvojena kao najveći problem naše zemlje u procesu pristupanja Evropskoj uniji. U Izvještaju se navodi da se ova odluka mora hitno provesti kako bi amandmani na Ustav BiH i Izborni zakon bili doneseni najkasnije do aprila 2014. godine.

"Vrlo malo napretka je ostvareno u proteklih 12 mjeseci. Bilo je dosta obaveza koje je BiH preuzela, uključujući i dijalog na viskom nivou o pristupanju EU, data su mnoga obećanja, međutim, vrlo malo je ispunjeno do sada. Implementacija presude 'Sejdić Finci' nije izvršena i to je jedan od političkih prioriteta", kazao je zamjenik šefa Delegacije Evropske unije u BiH Renzo Daviddi.

Drugi uslov bio je uspostavljanje mehanizma koordinacije u pogledu programa Evropske unije na različitim nivoima vlasti u BiH. Usvajanje ovog mehanizma, navode, potrebno je kako bi zemlja mogla govoriti sa EU jednim glasom i efektivno koristiti sredstva EU iz instrumenata pretpristupne pomoći.

Daviddi je naveo da je Protokol o saradnji između tužilaštava BiH, Srbije i Hrvatske značajan napredak, kao i napredak u pogledu Sarajevske deklaracije i procesa za izbjeglice i raseljene osobe.

U Izvještaju se navodi da je zabilježen blagi rast privrede početkom 2013. godine.

"Ova zemlja, čini se, ima dva ili tri veoma dobra preduzeća koja se takmiče na tržištu u inozemstvu, ali su to izolovani slučajevi. Ukoliko se ne da doprinos za razvoj otvorene ekonomije i ekonomije koja je okrenuta ka izvozu, neće se privući strani investitori", dodao je zamjenik šefa Delegacije Evropske unije u BiH.

Otkako je Hrvatska ušla u EU, kaže Daviddi, primijećen je znatan nedostatak pravnog i institucionalnog okvira koji bi se bavio ovim pitanjem.

Iz EU navode da je porastao politički i finansijski pritisak na medje te da je potrebno osigurati nezavisnost Regulatorne agencije za komunikacije. Također, naveli su iz EU, diskriminacija homoseksualnih, biseksualnih, transrodnih i interseksualnih osoba je i dalje raširena.

"BiH sama sebe sankcioniše. Zemlje u regiji napreduju u integracijama ka EU, vaša zemlja je pokazala da zaostaje na tom putu", dodao je Daviddi.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: