{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sorensen uručio Bevandi Izvještaj EK o napretku BiH

A
22.10.2013. u 11:00
2
15
Sorensen uručio Bevandi Izvještaj EK o napretku BiH
2
Sorensen uručio Bevandi Izvještaj EK o napretku BiH
Foto: FENA
Šef Delegacije Evropske unije (EU) u BiH i specijalni predstavnik EU Peter Sorensen uručio je danas predsjedavajućem Vijeća ministara BiH Vjekoslavu Bevandi Izvještaj Evropske komisije o napretku BiH za 2013. godinu.
Sorensen će Izvještaj danas nešto kasnije uručiti i premijeru Federacije BiH Nerminu Nikšiću i predsjedniku FBiH Živku Budimiru. Izvještaj će biti predstavljen institucijama Republike Srpske i Distrikta Brčko u srijedu i četvrtak, 23. i 24. oktobra.

Nakon uručivanja Izvještaja, u sjedištu Delegacije EU u Sarajevu medijima i javnosti će se obratiti zamjenik šefa Delegacije EU u BiH Renzo Daviddi.

Foto: FENA
Foto: FENA


Komesar EU za proširenje Štefan Fule predstavio je 16. oktobra u Bruxellesu Izvještaj o napretku BiH na evropskom putu, u kojem je konstatovano kako politički lideri u BiH nisu postigli napredak u ispunjavanju uslova za kretanje zemlje ka EU, među kojima su ključni provođenje odluke Evropskog suda za ljudska prava u predmetu Sejdić-Finci i uspostava mehanizma koordinacije za EU pitanja. Prema mišljenju analitičara, radi se o dosad najlošijem izvještaju EU o BiH.

BiH je ostvarila veoma ograničen napredak u ispunjavanju političkih kriterijuma u približavanju EU, a zajednička vizija njenih političkih predstavnika o budućnosti BiH i dalje ne postoji, navodi se uz ostalo u Izvještaju.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: