BiH
0

Sorensen predstavlja izvještaj EK institucijama BiH i FBiH

SRNA
Peter Sorensen (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Peter Sorensen (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Šef Delegacije EU u BiH Peter Sorensen predstavit će danas institucijama BiH i Federacije BiH izvještaj Evropske komisije o napretku BiH za 2013. godinu.

U saopštenju Delegacije EU navodi se da će specijalni predstavnik EU Sorensen Izvještaj uručiti predsjedavajućem Vijeća ministara BiH Vjekoslavu Bevandi, premijeru Federacije BiH Nerminu Nikšiću i predsjedniku FBiH Živku Budimiru.

Sorensen bi Izvještaj u 10.00 sati trebalo da uruči Bevandi, u 14.00 sati Nikšiću, te u 15.00 sati Budimiru.

Zamjenik šefa Delegacije EU Renco Davidi će povodom zvaničnog uručivanja Izvještaja vlastima BiH i FBiH u 14.00 sati održati konferenciju za novinare, a nakon toga u 16.00 sati predstaviti zaključke iz ovog izvještaja članovima kolegija oba doma Parlamentarne skupštine BiH.

Naknadno će biti objavljeno obavještenje o predstavljanju Izvještaja institucijama Republike Srpske i distriktu Brčko, što je predviđeno za srijedu i četvrtak, 23. i 24. oktobra.

Komesar EU za proširenje Štefan Fule predstavio je 16. oktobra u Briselu izvještaj o napretku na evropskom putu BiH, ističući da je protraćeno mnogo potencijala, te da je vrijeme da BiH pređe most između Daytona i procesa proširenja.

U izvještaju se naglašava evropska perspektiva BiH i ističe da su rezultati koje ostvaruju njeni politički lideri i dalje ispod očekivanja.

BiH je ostvarila veoma ograničen napredak u ispunjavanju političkih kriterijuma u približavanju EU, a zajednička vizija njenih političkih predstavnika o budućnosti BiH i dalje ne postoji, navodi se u izvještaju.