BiH
0

Inzko: Ako su Srbija i Kosovo riješili 600 godina star problem, može i BiH presudu "Sejdić-Finci"

Anadolija
Valentin Inzko (Foto: OHR)
Valentin Inzko (Foto: OHR)
Visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko izjavio je da bi sagledavanje opcija za usmjeravanje BiH prema Evropskoj uniji pomoglo da ciljevi dosegnuti nakon rata, u smislu stabilnosti, reizgradnje zemlje i pomirenja njenih naroda, ostanu sačuvani.

"Nažalost, od mog posljednjeg obraćanja Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda u maju, i u trenutku kada je ostalo manje od jedne godine do općih izbora, situacija u zemlji se nije promijenila: politički lideri još uvijek nisu pokazali čvrstu predanost u izvođenju osnovnih političkih i ekonomskih reformi koje su potrebne kako bi država napredovala niti su se ozbiljno potrudili kako bi napravili pomak ka euroatlantskim integracijama", rekao je Inzko.

No, on je napomenuo kako šanse u narednih 12 mjeseci, koliko je preostalo do izbora u BiH, i dalje postoje, mogućnosti su otvorene "i političari još uvijek mogu nadoknaditi izgubljeno vrijeme", zaključio je. 

"Regija se kreće naprijed, kao što znate. Hrvatska je postala članica EU-a. Srbija uskoro postaje kandidat. Crna Gora je već zatvorila tri poglavlja pregovora sa EU - samo Bosna zaostaje. Zapravo, formula (za uspjeh) je jednostavna: radite isto što Crna Gora radi. Radite ono što Srbija radi", kazao je Inzko u razgovoru za AA.

On je uporedio problem u Bosni i Hercegovini sa stoljetnim nesporazumima između Kosova i Srbije, zaključivši da je u Bosni problem daleko manji. Ipak, naglasio je da Bosna još uvijek zaostaje za dešavanjima u regiji.

"Ako uporedite veliki, 600 godina star problem između Srbije i Kosova, ako uporedite taj veliki problem, uvidjet ćete da je provođenje presude u predmetu 'Sejdić-Finci' daleko manji problem. Ako su oni mogli riješiti veliko historijsko pitanje u kratkom vremenu, zašto bosanski političari ne mogu riješiti pitanje presude 'Sejdić-Finci'", upitao je Inzko.

Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko je u utorak Vijeću sigurnosti UN-a podnio redovni izvještaj u kojem je naglasio kako BiH u evrointegracijama zaostaje za svojim susjedima, upozorivši kako entitet RS bolje funkcioniše od entita FBiH, te izrazivši zabrinutost zbog izjava dužnosnika RS koji zagovaraju raspad BiH.