|

Inzko: Ako su Srbija i Kosovo riješili 600 godina star problem, može i BiH presudu "Sejdić-Finci"

Inzko: Ako su Srbija i Kosovo riješili 600 godina star problem, može i BiH presudu "Sejdić-Finci"
0
A
Anadolija
13.11.2013. u 10:47
98
komentara
0

dijeljenja
Inzko: Ako su Srbija i Kosovo riješili 600 godina star problem, može i BiH presudu "Sejdić-Finci" Valentin Inzko (Foto: OHR)
Visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko izjavio je da bi sagledavanje opcija za usmjeravanje BiH prema Evropskoj uniji pomoglo da ciljevi dosegnuti nakon rata, u smislu stabilnosti, reizgradnje zemlje i pomirenja njenih naroda, ostanu sačuvani.
"Nažalost, od mog posljednjeg obraćanja Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda u maju, i u trenutku kada je ostalo manje od jedne godine do općih izbora, situacija u zemlji se nije promijenila: politički lideri još uvijek nisu pokazali čvrstu predanost u izvođenju osnovnih političkih i ekonomskih reformi koje su potrebne kako bi država napredovala niti su se ozbiljno potrudili kako bi napravili pomak ka euroatlantskim integracijama", rekao je Inzko.

No, on je napomenuo kako šanse u narednih 12 mjeseci, koliko je preostalo do izbora u BiH, i dalje postoje, mogućnosti su otvorene "i političari još uvijek mogu nadoknaditi izgubljeno vrijeme", zaključio je. 

"Regija se kreće naprijed, kao što znate. Hrvatska je postala članica EU-a. Srbija uskoro postaje kandidat. Crna Gora je već zatvorila tri poglavlja pregovora sa EU - samo Bosna zaostaje. Zapravo, formula (za uspjeh) je jednostavna: radite isto što Crna Gora radi. Radite ono što Srbija radi", kazao je Inzko u razgovoru za AA.

On je uporedio problem u Bosni i Hercegovini sa stoljetnim nesporazumima između Kosova i Srbije, zaključivši da je u Bosni problem daleko manji. Ipak, naglasio je da Bosna još uvijek zaostaje za dešavanjima u regiji.

"Ako uporedite veliki, 600 godina star problem između Srbije i Kosova, ako uporedite taj veliki problem, uvidjet ćete da je provođenje presude u predmetu 'Sejdić-Finci' daleko manji problem. Ako su oni mogli riješiti veliko historijsko pitanje u kratkom vremenu, zašto bosanski političari ne mogu riješiti pitanje presude 'Sejdić-Finci'", upitao je Inzko.

Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko je u utorak Vijeću sigurnosti UN-a podnio redovni izvještaj u kojem je naglasio kako BiH u evrointegracijama zaostaje za svojim susjedima, upozorivši kako entitet RS bolje funkcioniše od entita FBiH, te izrazivši zabrinutost zbog izjava dužnosnika RS koji zagovaraju raspad BiH.
Prijavi grešku


Komentari (98)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...