BiH
0

Inzko: Još ima vremena da vladajuće stranke naprave zaokret prije izbora

FENA
Valentin Inzko (Foto: Klix.ba)
Valentin Inzko (Foto: Klix.ba)
Još ima vremena da vladajuće stranke u Bosni i Hercegovini naprave zaokret prije oktobarskih izbora 2014. godine - kazao je visoki predstavnik Valentin Inzko u današnjem obraćanju pred Vijećem sigurnosti UN-a, ali je upozorio da "vrijeme ističe".

Neuspjeh političkih lidera da do danas postignu dogovor i poduzmu odgovarajuće mjere kako bi riješili pitanje vojne imovine i pitanje presude Sejdić-Finci Evropskog suda za ljudska prava, blokirao je put BiH ka članstvu u NATO-u i EU, rekao je visoki predstavnik.

Naglasio je da ustavne promjene koje zahtijeva presuda Sejdić-Finci nisu samo uslov za daljnji napredak BiH ka članstvu u EU nego je provođenje presude i "test sposobnosti BiH da primijeni temeljne standarde ljudskih prava", saopćeno je iz OHR-a.

Prezentirajući izvještaj za period od 20. aprila do 21. oktobra, visoki predstavnik je naveo neadekvatnosti u okviru rukovodeće strukture u Federaciji, osporavanja suvereniteta BiH koja dolaze od političara iz Republike Srpske i neuspjeh institucija da osiguraju provođenje presuda Ustavnog suda BiH kao dokaze još uvijek neriješenih problema u BiH.

On je upozorio i na "generalno nepostojanje osjećaja urgentnosti" među stranačkim liderima i istaknuo kako su protesti građana artikulirali "suštinsko nezadovoljstvo" građana širom zemlje.

"Građani su shvatili nešto što mnogi lideri u BiH još uvijek nisu: demokratija nije nešto što se dešava tek svake četiri godine na izborima", kazao je Inzko.

Visoki predstavnik naglasio je vitalnu ulogu vojnih misija EU i NATO-a u BiH koje građanima potvrđuju da je zemlja sigurna, te je pozdravio daljnji angažman misija EUFOR-a i NATO-a sa izvršnim mandatom.

Izrazio je apsolutno uvjerenje da "Bosna i Hercegovina, njeni lideri i njeni građani još uvijek imaju bezbroj šansi da zajednički djeluju, uspiju i prosperiraju" i pozvao međunarodnu zajednicu da pruži podršku svim onim snagama u BiH "koje su spremne da pomognu ovoj zemlji da postigne napredak i da se suprotstavi onima koji bi zemlju vodili unazad ka daljnjim podjelama i dezintegraciji".