BiH
0

Dautbašić: Tražit ćemo od kosovskih vlasti da obustave uvođenje viza

SRNA
Bakir Dautbašić
Bakir Dautbašić
Šef Monitoring tima Ministarstva sigurnosti BiH za praćenje primjene bezviznog režima Bakir Dautbašić izjavio je Srni da je BiH, od ukidanja viznog režima za njene građane, vrlo ozbiljno preuzela sve obaveze i da nema bojazni od ukidanja bezviznog režima.

"Danas ćemo prezentovati posljednje rezultate u vezi sa svim obavezama koje su bile postavljene pred BiH u posljednjih 12 mjeseci", rekao je Dautbašić uoči današnjeg sastanka šefova monitoring timova zemalja zapadnog Balkana sa Evropskom komisijom u Briselu.

On je istakao da je BiH ispunila obavezu zaprečavanja prelaza pogodnih za ilegalni prelazak granice sa Crnom Gorom, na 22 mjesta.

"Ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić pustio je u rad elektronsku bazu podataka, tako da smo završili sve obaveze koje su bile pred nas postavljene i na sastanak idemo prilično opušteno", naveo je Dautbašić.

Komentarišući odluku Vlade Kosova da uvede ulazne vize za građane BiH kao recipročnu mjeru pošto BiH ne priznaje putne isprave stanovnika Kosova, Dautbašić je rekao da će to sigurno biti jedna od tema sastanka.

Prema njegovim riječima, BiH će, posredstvom Evropske komisije, zatražiti od kosovskih vlasti da obustave takvu aktivnost.

"BiH je na 'bijeloj' šengen listi, tako da ćemo reagovati na ovu odluku koja još nije uvedena, ali je sigurno jedna vrsta prijedloga", naveo je on.