BiH
6

Enver Hodža: Uvođenje viza nije mjera protiv građana BiH već poruka zvaničnicima

Anadolija
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Vlada Kosova je danas usvojila predlog ministra inostranih poslova Envera Hodže da se uvede mjera reciprociteta u viznom režimu sa Bosnom i Hercegovinom.

 Ministar Hodža je, obrazlažući zahtjev za uvođenje viza građanima BiH, istakao da je od proglašenja nezavisnosti Kosova 2008, pa do 2012. godine, BiH imala pristup izolacije Kosova, te da je 2012. uvela i vizni režim za građane Kosova.

“Vizni režim koji primenjuje Bosna prema građanima Kosova je jako specifičan režim i više je specijalna dozvola, nego uobičajena viza. Za svakog građanina Kosova, koji putuje u BiH, odluka se donosi na Vladi i potom se prosljeđuje u Ministarstvo vanjskih poslova”, kazao je Hodža.

Ministar je rekao da predlog uvođenja recipročnog viznog režima građanima BiH podržavaju i predstavnici bošnjačke zajednice na Kosovu, koji su se, kako je kazao, konstatno žalili zvaničnicima BiH.

“Ova recipročna mjera nije uperena protiv građana Bosne i Hercegovine, već je poruka zvaničnicima da u bliskoj budućnosti pronađu političko rešenje kako da se naši, ali i bh. građani kreću bez viza”, kazao je šef kosovske diplomatije.

On je podsjetio da građani Kosova u Srbiju, Albaniju i Crnu Goru mogu da putuju samo sa ličnom kartom.